Övertro på DNA, olycksmopeder och kampanj för knöl

Torsdag 31 juli

Olmert avgår
Israels premiärminister Ehud Olmert avgår i september, det meddelade han under en hastigt utannonserad presskonferens i går kväll. Kraven på hans avgång har växt i takt med en omfattande korruptionshärva där Olmert anklagas för att ha tagit emot mutor. Lisa Abramowicz, Generalsekreterare Svensk-Israelinformation och Ulf Bjereld, professor statsvetenskap samatalr om vad det betyder för framtiden.

Övertro på DNA?
För 30 år sedan visste vi knappt vad DNA var. Idag är det ett av de mer omdiskuterade och uppmärksammade bevisen vid en brottsutredning. Men vad betyder egentligen att man säkrat dna på en brottsplats? Har vi en övertro på att DNA-analyser kan lösa alla brott... Martina Nilsson, laboratoriechef på Tekniska Roteln, Länskriminalen i Stockholm förklarar.

Olycks-mopeder
Sedan EU-moppen kom till Sverige för snart tio år sen har mopedolyckorna ökat kraftigt och det är framför allt 15-åriga killar som utmärker sig i statistiken. Robin Hultman hade änglavakt när han körde in i en stillastående bil. Reportage av Anna Nyström.

Åldersgräns för moppe-körkort
Snart lägger regeringen fram en proposotion om körkort för att få köra EU-moppe. Men frågan är nu hur gammal man ska vara för att få ta moppe-körkort. 15 eller 16? Debatt i studion mellan infrastrukturminister Åsa Torstensson (c) som håller på 15 år som åldersgräns och Björn Eriksson, styrelseordförande för NTF, som  tycker 16 år är det som ska gälla.

OS och politik
Medierapporteringen skulle bli fri och de mänskliga rättigheterna skulle bättre. Det var vad Kina sa när Peking vann kampen om att få hålla OS. Lite drygt en vecka innan invigningen ser verkligheten annorlunda ut.
OS är sport och inte politik enligt IOK. Men stämmer det i praktiken? OS-historien är full av politiska protester och manifestationer. Leif Ytterberg, historiker på GHI.

Cous cous och bulgur hotar svensk potatis
Vi äter allt mindre potatis och nu ska staten, EU och branchen stötta riks-knölen med 10 miljoner. Bland annat ska en arkitekt anlitas för att hitta rätt plats för potatisen i matbutiken. I studion berättar Anna Burstedt doktorand i Etnologi Lunds Universitet, om vårt förhållande till potatisen.

Dödsstraff och DNA
Idag skulle 66-årige Thomas Arthur att avrättas i ett fängelse i Alabama i USA, men is sista stund sköts avrättningen upp. Thomas Arthur är dömd för mord men hävdar att han är oskyldig ber att få genomföra ett DNA-test som ska visa att det inte är han som var gärningsmannen. Men delstaten Alabama vägrar gå med på ett DNA-test. Reportage av Sten Sjöström.

Korrespondentkrönika signerad Beatrice Jansson, Washington.

Programledare: Lotte Nord

Producent: Marie-Caroline Biver
marie-caroline.biver@sr.se

 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista