Äldre dricker mer alkohol och är en civilkuragelag hjälpande eller stjälpande?

Fredag 1 augusti

Äldre dricker allt mer
Alkholmängden som konsumeras av äldre har ökat med ca 40 procent på 8 år, t ex så dricker var fjärde pensionär i Stockholm riskabelt mycket visar en sammanställning som Ekot gjort. Men är det verkligen så farligt om gamla mormor tar sig ett extra glas på eftermiddagen?
Samtal med Åsa Magnusson på Beroendecentrum
St: Görans sjukhus i Stockholm.

Samtal med Berit Bengtsson, alkohol- och drogterapeut.

Lagstadgat civilkurage?
Ska man tvingas att ingripa när man ser någon råka illa ut? I höst kommer regeringen med direktiv till en utredning om en civilkuragelag. Sebastian Wallin valde att ingripa när han hörde en kvinna skrika och en man hota henne. När han vägrade lämna platsen och kvinnan skallades han två gånger. Reportage av Axel Naver.
Hör också Lotta Hansson, sjuksköterska, som ingrep mot två fulla män och Lena Victorin, författare till boken ”Take a look at dig själv” - en bok om civilkurage.
Bra eller dåligt med civilkuragelag? Debatt mellan Inger Davidson (kd), och Lena Olsson (v), justitieutskottet.

Många offer i kriget om knarket
Narkotikaproblemen i Latinamerika leder till våld och maffiavälde. I Mexiko har bara i år över 2 300 människor dödats i kriget om knarket. I dag avslutas ett möte i Cartagena i norra Colombia med syftet att stärka samarbetet mellan ett antal latinamerikanska länder i kampen mot drogkarteller i regionen. Samtal med Edmé Dominguez, docent inom freds- och utvecklingsforskning, och Anna Johansson som bor i Mexiko.

Engelsk islamisk bank går framåt
Mitt i den djupa kreditkrisen så finns det ändå banker som växer kraftigt. I Storbritannien finns Europas första islamiska bank. Islamic Bank of Britain planerar även att starta kontor i Sverige. Reportage av Magnus Thorén.

Burma fortfarande svårt drabbat efter cyklonen
Tre månader efter att cyklonen Nargis drabbade Irrawaddyflodens delta i Burma är det fortfarande katastrofalt ställt i området. 
Samtal med Lena B Hansson, Sydostasiensamordnare på Röda Korset.

Korrespondentkrönikan fredag morgon är signerad Mats Eriksson, Moskva.

Programledare: Lars Mogensen
Producent: Matilda Durehed
matilda.durehed@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista