Maffia i Sverige och ANC-ledare i rätten

Måndag 4 augusti

Maffia i Sverige
I dag inleds i Göteborg rättegången mot en 55-årig man som i medierna kallats spelkungen och som tros vara en av huvudpersonerna i den organiserade brottsligheten i Sverige. Samtal med Sven Albin, operativ chef för länskriminalpolisen i Västra götaland och Per Nygren kriminaljournalist på Göteborgs Posten.

K2- ett farligt berg att bestiga
11 personer omkom i olyckan på berget K2 i helgen. K2 är ett farligt berg. Varför är det så farligt och vad är det som lockar klättrare till K2?Samtal med läkaren Håkan Bjerneld som var med på en expedition som 1993 försökte ta sig till K2:s topp.

Zuma delar Sydafrika
I Sydafrika är det idag dags för korruptionsåtalet mot ANC-ledaren Jacob Zuma. Jacob Zuma är sedan december partiledare i regeringspartiet ANC, och misstänkt för att ha tagit emot minst fyra miljoner kronor i samband med en stor vapenaffär på 1990-talet. Samtal med Anders Mellander, Sveriges ambassadör i Sydafrika.

Solzjenitsyn avliden
Den ryske författaren och nobelpristagaren Solzjenitsyn, Aleksandr avled igår 89 år gammal. För många var han den som spred den första tydliga bilden av Sovjetunionens omänskliga fångläger i Sovjetunionen. Samtal med Malcolm Dixelius, rysslandkännare och tidigare utrikeskorrespondent i Ryssland.

Svensk regissör filmar i Bangkok
Filmregissören Mikael Håfström från Sverige är just nu inne på sin tredje Hollywoodproduktion. Filmen Shanghai spelas in i Bangkok och har premiär till jul, men premiären kan komma att senareläggas då filmteamet har stött på storpolitiska problem. Reportage av Vladislav Savic.

Våldsvåg i Washington
USA.s huvudstad Washington skakas av en våg av dödsskjutningar. Det är i de östra delarna av staden som morden ökat under den senaste tiden och det här sprider skräck bland många. Bara i år har 26 människor blivit dödade. Reportage av Beatrice Janzon.

Krafttag mot skatteflykt
Varje år går svenska staten miste om 46 miljarder kronor som förmögna människor gömmer undan i skatteparadis. Nu är det klart att Sverige kommer att skriva ett avtal med skatteparadisen Jersey och Guernsey redan i höst. Samtal med Torsten Fensby, projektledare för Nordiska ministerrådets skatteparadisprojekt.

Båtkörkort upprör
En femtedel av alla fritidsbåtar i landet kan komma att undantas från kravet på båtkörkort. Det menar Sjöfartsverket och företrädare för landets båtklubbar som är kritiska till det förslag från regeringen som nu i sommar är ute på remiss. Reportage av Clara Oswald.

Korrespondentkrönika
Krönikan kommer idag från Magnus Thorén i London.

Programledare: Lars Mogensen
Producent: Helena Sjöholm

helena.sjoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista