Vittneshot och OS-fotboll

Onsdag 6 augusti

Hotade vittnen
Åklagaren i rättegången mot den så kallade ”spelkungen” som står åtalad för att ha beställt två mord fick problem redan första rättegångsdagen. En livstidsdömd torped tog tillbaka hela sitt vittnesmål. Hur ska polis och kriminalvård hantera kriminella vittnen som hotas av före detta medbrottslingar? Samtal Christer Isaksson, säkerhetschef Kriminalvården och advokat Johan Eriksson.
 

Svenskt kött i Kina - en miljöbov?
Ska Livsmedelsverket och Jordbruksverket hjälpa till med köttexport till Kina? Detta har bland annat kritiserats av föreningen ”Svensk mat och miljöinformation”, en förening som vill uppmärksamma maten och framförallt köttets negativa inverkningar på miljön. Debatt mellan Per-Anders Jande, ”Svensk mat och miljöinformation” och Niklas Montell, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Oroligt Bolivia
På söndag är det folkomröstning i Bolivia som avgör presidenten Evo Morales framtid och också om landet ska hålla ihop. Reportage av Lars Palmgren. Samtal med Carlos Decker Molina, journalist och latinamerikakännare.
 

Världens bästa fotboll i Umeå
OS i Kina startar på fredag men redan idag startar gruppspelet för fotbollsdamerna. För favorittippade Brasilien blir det Tyskland i första matchen. Stjärnan i Brasiliens lag är Marta Vieira da Silva - världens bästa kvinnliga fotbollsspelare. Reportage av Åsa Sundman.
Sverige möter Kina kvart i två svensk tid och förväntningarna är höga på det svenska laget. En som kan både det svenska och det kinesiska laget är Marika Domanski Lyfors, som förutom att hon lett det svenska laget i flera år också tränade Kinas landslag under VM i Kina förra året.
 

Illegal rovdjursjakt
Anmälningarna om olaglig rovdjursjakt i Sverige ökar. Första halvåret i år har anmälningarna ökat med 26 procent jämfört med förra året, och mörkertalet är fortfarande stort. Hör Olof Lidberg, forskare i viltbiologi.

Korrespondentkrönika
Krönikan kommer idag från Christer Fridén i Helsingfors.

Programledare: Lars Mogensen
Producent: Helena Sjöholm
helena.sjoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista