1 av 4
2 av 4
Ara Abrahamian. Foto: Scanpix
3 av 4
Modell av märklintåg. Foto: Linda Forsell/SvD/Scanpix
4 av 4
Kvinna sitter vid sin hemdator. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Flyktingar i Nordossetien, framtidens tåg och dejting på internet

Fredag 15 augusti

Flyktingar i Nordossetien
Den senaste veckan har många människor flytt stridigheter i Sydossetien.
Sveriges Radios utsända Maria Persson-Löfgren har träffat några.

Kosovos efterföljare
Utbrytarrepubliken Sydossetien har ju under den senaste tiden fått betala ett högt pris för sin strävan till självständighet. Det finns paralleller med Kosovo som utropade sin självständighet för ett halvår sedan och det finns ännu fler separatister i hela världen som nu har följt Kosovos exempel.
Samtal med Peter Wallensten, professor i freds- och konfliktforskning vid Uppsala Universitet.

Framtidens tåg
Idag presenterar SJ sin delårsrapport. SJ får ta emot mycket kritik mot förseningar. En stor orsak till alla förseningar är att det saknas höghastighetsbanor, menar flera forskare. Är nya banor och nya höghastighetståg framtidens tåg och hur snart kan vi ha detta i Sverige.
Diskussion mellan Peter Eriksson (mp) och Åsa Torstensson, centerpartistisk infrastrukturminister.

Rysslands barn
I nästa vecka startar en programserie med rubriken ”Resan till Rysslands barn”. Det är Ylva Mårtens, producent för programmet ”Barnen” som gjort en resa till Ryssland med Olga Granlöf, född och uppvuxen i Sovjetunionen. Tillsammans tar de med lyssnarna till skolor, barnhem och andra platser där barn finns. Och här i P1-morgon kommer vi också att få höra kortare rapporter från deras resa.

Nischad dejting på nätet
Idag öppnas en ny dejtingsida på internet. Det är en dejtingsida för dataspelare. Redan innan sajten officiellt lanserats så har en testversion av den lockat till sig över tusen dataspelande singlar.
Reportage av Daniel Persson Mora.
Samtal med Nicklas Lundblad, forskare i informatik.

OS-krönika
Krönikan kommer från Gunnar Bolin i Peking.

Brons i brottning
Efter ett omtvistat domslut och en kastad bronsmedalj kom brottningen i fokus och snabbt höjdes röster om att brottningen är en korrupt sport.
Hur kan det fortsätta så år efter år när det är så allmänt känt? Pelle Svensson, f.d ordf. Svenska brottningsförbundet och Dag Malmqvist, Radio Sporten.

Eldsjäl i Kista
Fahd Luyombya tyckte inte att det fanns något vettigt att göra i Kista utanför Stockholm och såg därför till ungdosmhuset Reactor blev till. Istället för att bara spela rundpingis kan man här göra film, träna dans, träna eller ordna konserter. På Reactor är det helt enkelt ungdomarna själva som kommer med ideér och bestämmer. Vår reporter Emma Englund träffar Fahd Luyombya.

Programledare: Ami Hedenborg
Producent: Marie-Caroline Biver
marie-caroline.biver@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista