1 av 3
2 av 3
Värnplikt
3 av 3

Ryssland lovar att dra sig tillbaka och kritik mot att värnpliktiga får sitta i vakten

Måndag 18 augusti

Rysk reträtt från Georgien
Ryssland har lovat att nu inleda sin reträtt från Georgien. Samtidigt kommer uppgifter om att Sydossetiens president sparkat sin regering och utlyst undantagstillstånd. Sveriges Radios utsända Maria Persson Löfgren rapporterar.
Kan man lita på att Ryssland nu kommer att dra sig tillbaka? Debatt mellan Andrej Tatarintsev, rysk student vid Stockholms universitet och George Gaharia, läkare som ursprungligen kommer från Georgien.
Idag samlas riksdagens utrikesnämnd för att diskutera kriget Ryssland-Georgien. Samtal med Göran Lennmarker, moderaterna och Lars Ohly, vänsterpartiet.

Värnpliktiga sitter i vakten
Värnpliktsrådet är skarpt kritiskt till att 1500 värnpliktiga får sitta i vakten på förband och flottiljer i stället för att utbildas till soldater. Det här leder, enligt värnpliktsrådet, till otillräcklig utbildning för utlandstjänstgöring och även dålig säkerhet. Samtal med Jan Salestrand, chef för Försvarsmaktens produktionsledning.

Tusentals får vänta på pengar
I sommar har tiotusentals föräldraralediga, och pensionärer med bostadstillägg, fått vänta extra länge på pengar från Försäkringskassan. Detta har ställt till besvär när räkningarna ska betalas. Reportage av Agneta Johansson.

Charles Taylor inför rätta
Rättegången mot Liberias tidigare president Charles Taylor återupptas på måndagen. Taylor som ofta beskrivs som en av Afrikas värsta despoter står åtalad för krigsbrott och brott mot mänskligheten under inbördeskriget i Sierra Leone mellan 1991 och 2002. Folkrättsexperten Hans Corell kommenterar rättegången.

Norska idrottare kritiserar Kina
Under våren har flera OS-deltagare gjort offentliga uttalanden kring mänskliga rättigheter i Kina. Norska Amnesty genomförde en kampanj och en av de som anslöt sig var en av Norges allra största idrottsstjärnor, lagkaptenen i handbollslandslaget Gro Hammerseng. Reportage av Pontus Mattsson.

OS-krönika
Krönika signerad Gunnar Bolin i Peking.

Rysslands barn
Nu startar ”Resan till Rysslands barn”, en ny programserie i P1. Ylva Mårtens som vanligtvis producerar programmet Barnen i P1 har tillsammans med Olga Granlöf rest till Ryssland för se hur skolor, barnhem och sjukhus fungerar där. Hör deras andra rapport till P1-morgon.

Programledare: Klas Wolf-Watz
Producent: Maria Hansson
maria.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista