1 av 3
Jörgen Huitfeldt
2 av 3
3 av 3
Stefan Holm. Foto: AP Photo/Michael Probst.

Maktkamp om Ukraina och Svenska OS-motgångar

Tisdag 19 augusti

Ryssland v/s Nato
En av orsakerna till kriget i Georgien sägs vara landets önskan att bli medlem i Nato. Under stor rysk irritation har Nato steg för steg välkomnat alltfler av de länder som tidigare låg inom den ryska maktsfären. Varför vill Nato expandera österut? Samtal med Hans Blix.

Många säkerhetspolitiska experter menar att striden gäller så mycket mer än Georgien. Att Ryssland vill sätta en tydlig gräns för Natos utvidgning österut och att den gränsen går vid Georgien och Ukraina. Båda dessa länder vill ju gå med i den västliga försvarsalliansen men står hittills utanför. Samtal med Fjodor Lukjanov, chefredaktör för tidskriften ”Russia in global affairs” och Lars Nordgren, fd lektor vid Lvivuniversitetet i Ukraina.

Hjälpinsatser hindras
Det har varit svårt för hjälporganisationer att komma in i Sydossetien. Till exempel har Röda Korset inte släppts in överhuvudtaget. Samtal med Sveriges Radios utsände Maria Persson-Löfgren.

Hoppas på guldhopp
Den svenske höjdhopparen Stefan Holm har haft en makalös karriär. Nu hoppas många att den skall krönas med ett OS-guld. Samtal med Stefan Holms tränare, pappa Johnny Holm.

Motvind i OS
Igår var ännu en dag av besvikelser för den svenska OS-truppen i Peking. De största svenska medaljhoppen har helt misslyckats med att leva upp till de högt ställda förväntningarna. Idrottspsykologen Åke Fjellström, förklarar varför det har gått så snett.

Inte som på räls
Egentligen skulle den redan ha varit klar, Botniabanan, den 19 mil långa järnvägssträckan mellan Kramfors i söder och Umeå i norr, som exempelvis ska göra tågresorna från Norrland till Stockholm betydligt snabbare. Men projektet har dragit ut på tiden, bland annat på grund av ett flertal överklaganden. Men nu börjar man ana ljuset i slutet av tunneln, flera delsträckor är redan klara. Reportage av Tommy Karlsson Ravström.

Våldsamt London
I Storbritannien har ungdomsvåldet under sommaren varit ett hett debattämne. Hittills i år har 19 ungdomar i London fallit offer för dödligt våld. I projektet Connexions i London arbetar man för att hjälpa ungdomar. Reportage av Magnus Thorén.

OS-krönikan
Gunnar Bolin
i Peking.

Programledare: Jörgen Huitfeldt
Producent: Helena Sjöholm
helena.sjoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista