1 av 3
2 av 3
De irakiska roddarna Hamzah al-Hilfi och Haidar Rashid, samt ledaren Tiras Anwaya (mitten). Foto: Pontus Mattsson SR
3 av 3

Debatt om privat sjukvård för barn och driver SVT ett klimatkorståg?

Onsdag 20 augusti

Kunskapsbrist om förintelsen
Svenska lärarkårens kunskaper när det gäller förintelsen har stora brister. I en undersökning om lärarnas kunskaper om förintelsen svarade 70 procent av lärarna fel på 8 av 11 frågor. Samtidgt lyser utbildning om förintelsen med sin frånvaro på lärarhögskolan. Samtal med Eskil Frank, överintendent, Forum för levande historia och Tord Österberg, utbildningsledare, lärarutbildningen, Uppsala universitet.

Privat vård för barn
Om några veckor öppnar Martina, Sveriges första privata barnsjukhus. Planerna har varit kända i ett år, men samtidigt som det allt mer klarnat hur sjukhuset är tänkt att fungera så har kritiken mot det privata barnsjukhuset växt. Samtal med Peter Wasmuth, vd för Martina, och Lars H Gustafsson, barnläkare och debattör.

Nästa vicepresident
Nästa vecka inleds de amerikanska demokraternas konvent inför presidentvalet och det innebär att Barak Obama nu måste presentera vem han väljer som sin vicepresidentkandidat. Och ryktena i amerikanska medier viskar om att det kan komma att ske redan idag. Samtal med Olle Wästberg är chef för Svenska institutet.

Källsortering ett hundgöra
I ett av tälten på den stora stadsfestivalen i Malmö pågår källsortering av sopor. Men de som utför själva jobbet är hundar som tränats speciellt för källsortering. Och med hjälp av hundarna hoppas avfallsbolaget i Malmö att malmöborna ska tänka till och bli bättre på återvinning.
Reportage av Lotta Malmstedt.

Nedgången fyller 1
Det har nu gått ett år sen finanskrisen först drabbade USA för att spridas till resten av världen. Det var ju i auguisti i fjol som de flesta av oss för första gången hörde talas om de amerikanska subprime-lånen som erbjudits kunder med låga inkomster och dåligt betalningsförmåga. När räntan steg kunde dom inte betala. Hur har denna kris slagit över världen och vad väntar härnäst. Samtal med Robert Bergqvist, chefsekonom SEB.

SVT:s klimatbevakning kritiseras
Sveriges Televions bevakning av klimathotet behandlas både ”vårdslöst och ansvarslöst”. Det påstår den före detta SVT-profilen Elisabet Höglund. Hon menar att SVT:s metereologer bedriver ett klimatkorståg. Samtal mellan Elisabet Höglund och SVT:s meterolog är Pär Holmgren.

Irakisk OS-dröm
Förra OS i Aten gick det irakiska fotbollslaget till semifinal vilket väckte stor glädje i Irak. Men till OS i Kina såg det länge ut som om det inte skulle bli något irakiskt deltagande alls då den irakiska olympiska kommittén ifrågasattes av IOK. Men det löst sig och för den irakiske roddaren Haidar Rashid är det en dröm som gått i uppfyllelse.
Reportage av Pontus Mattsson.

OS-krönika
Gunnar Bolin
, Peking.

Programledare: Klas Wolf-Watz
Producent: Maria Hansson
maria.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista