1 av 4
Foto: Gunnar Lundmark/Scanpix.
2 av 4
Jörgen Huitfeldt
3 av 4
4 av 4
Gatuskylt i Amman

Skottlossningar i Göteborg och försvarsministern i debatt om FRA

Fredag 22 augusti

Dags att skrota FRA?
Nu har centerpartiet presenterat sina förslag på hur de vill att FRA-lagen ska förändras. Förslaget är otillräckligt och lagen måste rivas upp, menar Thomas Bodström, socialdemokratisk ordförande i justitieutskottet. Hör honom i debatt med moderata försvarsministern Sten Tolgfors. Kl 8:15.

Åtta skottlossningar på en vecka
Återigen har Göteborg hamnat i fokus när det gäller gängkriminaliteten. Den senaste veckan har inte mindre än åtta skottlossningar ägt rum. Polisen tror att skottlossningarna handlar om konflikter mellan personer i olika kriminella nätverk. Men skottlossningarna påverkar också allmänheten. Reportage av Annika H Eriksson. Kl 7:39.

Flipp eller flopp?
På söndag avslutas OS i Peking. Det finns få olympiska spel där omvärlden spekulerat så mycket inför evenemanget. Så hur blev det, sportsligt och politiskt? Med från Peking är Sveriges Radios Gunnar Bolin och Hanna Sahlberg. Kl 7:21.

Ryssland odlar sina relationer
Efter kriget i Georgien har Rysslands relationer med väst blivit alltmer ansträngda. När president Medvedev tillträdde tidigare i år talade han mycket om att förbättra relationerna med västländerna men så har det inte blivit. Nu i veckan har han istället ägnat sig åt att jobba på relationerna med länderna i mellanöstern istället. Samtal med Sveriges Radios utsända i Moskva, Maria Persson Löfgren. Kl 6:15.

Förundersökning mot judar i Litauen
För drygt en vecka sen utsattes det judiska centret i Vilnius för en nazistisk attack där hakkors och antisemitiska slagord hade målats på husväggen. Attacken tros ha ett samband med en förundersökning som pågår mot tre litauiska judar. Samtal med Malin Kärre, svensk ambassadör i Litauen. Kl 6:38.

Att hitta rätt i Amman
Att ha en gatuadress är en självklarhet för de flesta storstadsbor, åtminstone i västvärlden. Men i Jordaniens huvudstad Amman använder man ytterst sällan gatunamn för att uppge sin adress och vissa gator hade till helt nyligen inte ens några namn. Sveriges Radios mellanösternkorrespondent, Cecilia Uddén, gick till stadsbyggnadskontoret i Amman för att ta reda på var hon bor. Reportage kl 6:43.

Djurrättsaktivister
I Jönköping pågår just nu ett internationellt djurrättsmöte med hundratals djurrättsvänner o aktivister från olika länder. Detta oroar bland annat svenska jägarförbundet och Jönköpings polisen har höjt sin beredskap. Vår reporter besökte gården där mötet äger rum och träffade arrangörer och deltagare. Reportage av Sara Moein. Kl 6:25.

Pekingkrönika
OS-krönika signerad Gunnar Bolin. Kl 8:25.

Tankar för dagen
P g a tekniskt strul finns Tankar för dagen att lyssna på här med Tom Alandh, SVT-journalist.

Spelad order
Dödsskjutningen av en värnpliktig på en stridsbåt utanför Utö i maj orsakades av att det var oklart hur en order skulle tolkas, det visar den första delen av försvarets utredning. Den färdiga utredningen väntas klar under hösten men redan nu visar utredningen att den order som båtchefen fick om att köra in i övningens riskområde där man sköt skarpt, bara var en spelad order. Samtal med Björn Dahlén, ordförande Värnpliktsrådet, och Anders Emanuelsson, säkerhetsinspektör inom försvaret.

Programledare: Jörgen HuitfeldtProducent: Maria Hansson
maria.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista