1 av 4
Lasse Johansson
2 av 4
3 av 4
Presidentkandidaten Barack Obama talar vid Demokraternas konvent, 28 aug 2008. Foto: Jeff Chiu/Scanpix
4 av 4
Demonstrationer i Bangkok, Thailand, 29 augusti 2008. Foto:Santana/Scanpix

Obamas tal, Sveriges försvarsbudget och oro bland funktionshindrade

Fredag 29 augusti

Obama tar bladet från munnen
Demokraternas partikonvent i Denver, Colorado kröns när presidentkandidaten Barack Obama slutligen går upp i talarstolen på idrottsarenan Invesco Fields. Efter Barack Obamas tal samtalar Larry Scott, demokrat från Illinois och Claes Ryn, statsvetare.

Hör också socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin om Obamas tal.

Regeringen backar om presstödet
Presstödet till storstadstidningarna kommer inte att minska på det sätt regeringen tidigare föreslagit.
Varför drar regeringen tillbaka förslaget?
Samtal med kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

Våldsamheter i Bangkok
Thailändsk polis gick på morgonen till attack mot dom 13 tusen demonstranter som barrikaderat sig i regeringsbyggnaden.
Vad liggger bakom protesterna?
Samtal med radions utsände Vladislav Savic.

Nya bud om försvaret
Just nu pågår budgetförhandlingarna och frågan är om försvaret i skugggan av Georgienkrisen ska få hjälp med att få bukt med sitt miljardunderskott, och i framtiden få ännu mer pengar. Folkpartisten Allan Widman i försvarsutskottet vill att försvaret ska kunna lösa sitt budgetunderskott genom att flytta pengar från materielbudgeten till driften. Han debatterar med miljöpartisten Peter Rådberg.

Kapell i tunnelbana
Världens enda tunnelbanakapell är hotat. Det ligger i underjorden i Bryssel och i över fyrtio år har det hållits mässa i heliga Ritas kapell, men på måndag hotas kapellet av vräkning. Reportage av Stefan Winiger.

Oro bland funktionshindrade
I dag får regeringen förslag på hur man ska hejda de snabbt växande kostnaderna för personlig assistans. Vissa funktionshindrade har rätt till stöd och service, och för många är det en förutsättning för att kunna leva ett drägligt liv. Reportage av Ulrika Bergquist.

Vilka förändringar handlar det om och vad kommer konsekvenserna att bli för de som idag har detta stöd? Diskussion mellan Kenneth Johansson (c) som lett utredningen som presenteras idag och Wenche Willumsen, Handikappades riksförbund.

Älskad, beundrad och hånad
Idag fyller Michael Jackson 50 år. Ett musikalsikt geni men med ett privatliv som kostat honom både heder och ära. Vilken betydelse har Michael Jackson haft på populärkulturen? Och är han uträknad eller har han mer att ge? Samtal med Lars-Göran Nilsson, radioproducent och expert på musik och artister från skivbolaget Motown.

Korrespondentkrönika
Krönikan kommer idag från Daniel Alling i Denver, Colorado.

Programledare:
Lasse Johansson
Producent:
Klas Wolf- Watz
klas.wolf_watz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista