1 av 4
Camilla Kvartoft
2 av 4
3 av 4
Elektronisk fotboja. Foto: Per Ydreskog/Scanpix
4 av 4
Thomas Bodström intervjuad tidigare imorse. Foto: Henrik Bergander/SR
P1Morgon

Fotbojor och ny övervakningslag

Måndagen 8 september

Fotbojor
Förra året gjordes en lagändring som skulle ge fler möjlighet till elektronisk fotboja i slutet av sina straff. Men nu visar en granskning från Brottsförebyggande rådet att andelen som fått fotboja istället minskat. Samtal med Ulf Jonsson, enhetschef på Kriminalvården och Christer Karlsson, ordförande i KRIS, kriminellas revansch i samhället.

Picassos kvinna 
Picassos livspartner Dora Maar har alltid beskrivits som ”Den gråtande kvinnan”. Men i själva verket var hon en stark konstnär och mycket avgörande för det stora verket Guernica. Det beskrivs i den nya svenska boken ”Dora Maar och Picasso - en kärlek i ljus och mörker” av journalisten Britt Ståhlberg Norée. Reportage av Alice Petrén.

 

Företagshälsovård 
Den anställde som blir sjuk ska kunna gå till sin företagsläkare istället för till husläkaren eller vårdcentralen. Detta ska leda till snabbare insatser och kortare sjukskrivningar hoppas regeringen.
Reportage av Inti Chavez Perez.

Samtal med Christian Maravelias, forskare vid Företagsekonomiska institutionen vid Stockholms universitet.

Ny kontroversiell övervakningslag
Regeringen arbetar nu med nästa kontroversiella övervakningslag. Operatörer och internetleverantörer ska lagra data om alla svenskars tele- och internetanvändning i minst ett år för att kunna lämna ut till åklagare eller polis. Den så kallade loggningslagen bygger på ett EU-direktiv som Sverige måste införa. Disskussion med Per Agerman, journalist på Affärsvärlden och Thomas Bodström, ordförande i justitieutskottet.

Amerikanska bolåneinstitut blir statliga
Igår beslutade den amerikanska regeringen att ta över de två största bolåneinstituten i USA, Fanny Mae Freddie Mac. Kan svenska Riksbanken och Tredje AP-fonden andas ut nu? Samtal Robert Bergqvist, chefsanalytiker, SEB.

Arbogamorden och Pirate Bay
Arbogamorden fortsätter att vålla debatt. Polisens förundersökning har lagts ut på fildelningssajten Pirate Bay, i materialet finns obduktionsbilder på de båda mördade barnen. Anders R Ohlsson, journalist och debattör i yttranderättsfrågor.

Viktig dag i Parlympics
Idag tävlar flera av Sveriges guldhopp i OS för funktionshindrade. Intervju med bordtennisspelaren Simon Itkonen och radiosportens Martin Mahrlo.

Krönika
Christer Fridén
rapporterar från Helsingfors.

Programledare: Camilla Kvartoft
Producent: Kristian Åström
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".