Kuba evakuerar, rökförbud i parker och debatt om bilder på mördade barn

Tisdag 9 september

I väntan på orkanen
Istället för sol och bad hamnar turister i bunkrar och närmare 900 000 av Kubas bofasta har evakuerats i väntan på orkanen Ike. Anna Karin Poussart, FN-arbetare på Kuba, och Ingemar Cederberg, på svenska ambassaden berättar om läget. Kl 6:15.

Kostsam åtgärd mot blåtunga
Den exotiska sjukdomen blåtunga upptäcktes i helgen i mjölken hos två kor i Halland. Att stoppa sjukdomens framfart i Halland kommer att kosta 45 miljoner kronor under tre år, enligt Jordbruksverket. Kostnaden kan komma att öka till det dubbla om fler djur måste vaccineras. Leif Denneberg, chefsveterinär på Jordbruksverket förklarar varför samhället är berett att ta den kostnaden. Kl 6:20.

Vad händer nu med informationsfriheten
Justitiedepartementet funderar på hur man ska kunna begränsa det som fildelningssajten Pirate Bay gjorde häromdagen då man, lite förenklat, länkade till sidor med bilder på de mördade barnen i Arboga. Staffan Sonning, tidigare chef på SR Ekot och numera chefsstrateg på SR, tror att nu väntar inskränkningar i informationsfriheten. Han diskuterar med Peter Sunde, presstalesman för Pirate Bay. Kl 7:21.

Ryska minoriteter sluter upp bakom Ryssland
De baltiska länderna har starkt kritiserat Rysslands agerande i Georgien. Men de ryska minoriteterna i Baltikum är inte alls lika kritiska. I estniska Narva bor det nästan bara ryssar och där är stödet för Ryssland kompakt. Reportage av vår nordenkorrespondent, Christer Fridén, kl 6:43.

Rökfritt i parker
Sen tre år gäller rökförbud på landets krogar. Nu tycker flera läkare att förbudet borde gälla även uteserveringar, i delar av parker och i bilar där barn åker med. Debatt mellan Gunilla Bolinder, överläkare och tobaksforskare vid Karolinska universitetssjukhet i Solna och Mattias Svensson, författare och debattör på den liberala tankesmedjan Timbro. Kl 7:39.

Försvarsbeslut skjuts fram
I december skulle regeringen lägga sitt förslag om försvarets inriktning. Men nu kommer försvarsbeslutet att skjutas fram ett antal månader eftersom försvarsministern vill göra en ny säkerhetspoltisk bedöming. Hur kommer den analysen se ut? Samtal med Bo Huldt, professor på Försvarshögskolan.

Förskolesatsning
Regeringen satsa 200 miljoner om året i tre år på kompetensutveckling för förskollärare och barnskötare. Hur nöjda är förskolepersonalen med det? P1-morgons Malin Olofsson rapporterar direkt från förskolan Nicolaigården 08.15.

Spårbilen
När miljöproblem, oljetillgång och trängsel begränsar de vanliga transportsätten blir en satsning på spårbilar mer aktuellt. Kan spårbilarna bli samhällsekonomiskt lönsamma? Reportage av Lars Ekelöf. Kl 6:38.

Washington, tisdag
Krönika signerad Ginna Lindberg. Kl 8:25.

Programledare: Lasse JohanssonProducent: Klas Wolf-Watz
klas.wolf_watz@sr.se