Sveriges första klimatflyktingar och debatt om vart lastbilarna ska ta vägen

Onsdag 10 september

Operatörer håller inte vad de lovar
De hastigheter som utlovas för mobilt bredband stämmer aldrig. Det slår Konsumentverket fast och säger att man kommer att dra operatörerna inför marknadsdomstolen om ingen bättring sker. Det viktigaste är att kunden får ta hem varan och testa den för att se att den verkligen fungerar, menar Mattias Grafström, vd för Konsumenternas tele och internetbyrå.

Lastbilar i egen fil
Den tunga trafiken har ökat kraftigt de senaste åren och enligt nya siffror är just lastbilar inblandade i mer än fyra av tio dödsolyckor där personbilar krockat med andra fordon. Nu kommer krav på att lastbilarna måste separeras mer från övrig trafik. Debatt mellan Ulf Björnstig, tidigare trafiksäkerhetsdirektör på Vägverket, och Johan Lindström, vd för Sveriges åkeriföretag.

Försäkringar i klimatförändringarnas spår
Klimatförändringarna har fått flera svenska försäkringsbolag att se över sina villkor. För försäkringsbolaget Trygg Hansa ställdes frågan på sin spets när en av deras kunder i Trossnäs utanför Karlstad fick lämna hus och hem efter kraftiga skyfall som ledde till jordskred. 
Reportage av Malin Olofsson

Debatt om 3-5-2
På onsdagen spelar Sverige sin andra VM-kvalmatch, mot Ungern. Helgens 0-0 mot Albanien var en besvikelse för många och det nya spelsystemet 3-5-2 blev utskällt på nästan alla sportsidor. Bör Sverige fortsätta med det nya spelsystemet? Debatt mellan Johan Esk, sportkrönikör på Dagens Nyheter, och Johan Mjällby, som själv spelat enligt spelsystemet 3-5-2.

Spekulationer om Kim Jong Il
Att Nordkoreas diktator Kim Jong Il inte synts till på några tv-bilder från firandet av landets 60-årsjubileum har satt igång ryktena. Ännu har inga uttalanden gjorts från den nordkoreanska regimen och under tiden spekulerar västerländska medier i om ledaren kanske är allvarligt sjuk. Hör nordkorea-forskaren Ingolf Kiesows analys.

Big Bang på nytt
På onsdagen invigs den omdiskuterade partikelacceleratorn, det största och mest komplexa vetenskapliga instrument som någonsin har byggts. Den finns ett hundra meter under jorden på gränsen mellan Schweiz och Frankrike och syftet är att återskapa Big Bang. Samtal med Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik vid Uppsala universitet.

EU och Georgien
I och med kriget i Georgien har regionen södra Kaukasus hamnat i världens blickpunkt. Och nu vill många länder stå på det lilla Georgiens sida mot dess stora granne i norr, Ryssland. Även inom EU finns en stark enighet om att stötta Georgien, men för medlemsländerna gäller också att inte stöta sig alltför mycket med Ryssland. Vår korrespondent Stefan Winiger har hört sig för med flera höga företrädare för EU:s utrikespolitik.
Reportage av Stefan Winiger.

Utrikeskrönikan
Vår rysslandskorrespondent Fredrik Wadström berättar om en ovanlig fredsmanifestation på en vägg i Moskva.

Programledare: Jörgen Huitfeldt
Producent: Kristian Åström
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista