Arla i skandal i Kina och Kiruna vaknade till en helt ny politisk situation

Onsdag 17 september

Arla indraget i mjölkpulverskandal
I Kina har tre spädbarn dött och över 6200 barn skadats av farligt mjölkpulver med kemikalien mellanin. Svensk-danska Arla stoppar nu sin tillverkning av mjölkpulver i Kina sen det visat sig att också Arlas kinesiska partner har leverat giftig bröstmjölksersättning. Samtal med Tobias Wåhlén, chef för externkommunikationen på Arla och på plats i Kina.
Överbefälhavaren om försvarets framtid
Debatten om hur mycket svenska försvaret får kosta har varit hård och intensiv, regementen och förband har hotats av nedläggning då försvarets underskott växt. Men efter kriget i Georgien i augusti har nu regeringen gått med på att ta pengar från materielanslagen till den löpande verksamheten. Överbefälhavare Håkan Syrén intervjuas om det framtida försvaret.
Försäkringsjätte räddad i sista stund
Amerikanska försäkringsbolaget American International Group, AIG klarade sig ur en befarad konkurs. Detta tack vare att de till slut fick finansiellt stöd från den amerikanska centralbanken och finansdepartementet som beviljade ett lån på 85 miljarder dollar för att rädda den krisdabbade försäkringsjätten. Samtal med Tomas Flodén, Finansinspektionen.

Skattesänkning rätt medicin för ekonomin?
Samtidigt som finanskrisen i USA skakar världsekonomin så står nu lågkonjunkturen för dörren i Sverige. Regeringen planerar att sänka skatten för att stimulera ekonomin, men är det bästa sättet att möta sämre tider? Debatt mellan Thomas Östros, socialdemokrat och Stefan Attefall, kristdemokrat, båda ledamöter i finansutskottet.

Kirunapartiet + socialdemokraterna=sant
Kiruna står inför en helt ny politisk situation efter att de två största partierna, socialdemokraterna och Kirunapartiet, bestämt sig för att gå ihop. Kirunapartiet startades i protest mot just socialdemokratin, men nu får de båda 60 procent procent av rösterna och egen majoritet. Den politiska allians som regerat sen valet splittrats. Diskussion med Lars Törnman, ordförande i Kirunapartiet och Hans Swedell, moderat och förste vice ordförande i kommunstyrelsen.

Kinesisk radio för synskadade
Under Paralympics i Peking har arrangörerna försökt att göra en snabb handikappanpassning av staden. Men fortfarande är det mycket besvärligt för funktionshindrade att ta sig fram och många har inte ens haft en chans att besöka tävlingsarenorna. För blinda och synskadade som ofta sitter hemma, är radion ett viktigt medium, men har också blivit en yrkesmöjlighet. Reportage från en radiostation för synskadade, signerat vår Kinakorrespondent Hanna Sahlberg .

Norge storsatsar på psykiatrin
Regeringen gör en miljardsatsning på den psykiatriska vården i höstbudgeten. Men trots att det handlar om flera miljarder ligger den svenska satsningen långt efter vårt grannland Norge. Där har hela 31 miljarder kronor öronmärkts för psykiatrin under en tioårsperiod. Reportage om norsk psykiatrivård av Madeleine Blidberg.
Samtal med Claes-Göran Stefansson, docent i psykiatrisk hälso och sjukvårdsforskning på Karolinska institutet och Anders Milton, tidigare psykiatrisamordnare.

Åsa Mattsson om livet som feminist
Teorierna och slagorden må vara många. Men hur lätt är det egentligen att leva jämställt i praktiken? En sak är att vara en stridbar feminist i tidningsspalterna, något helt annat att hävda sin rätt i förhållandet eller på jobbet. Journalisten Åsa Mattsson intervjuas om sin bok Salong F.

Santiago, onsdag 
Utrikeskrönika är signerad Lars Palmgren.

Programledare: Camilla Kvartoft
Producent: Maria Hansson
maria.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista