Polisdebatt och hjälp mot dyskalkyli

Torsdagen 18 september

Tzipi Livni ny partiledare i Israel
Israels utrikesminister Tzipi Livni blir med största säkerhet den som efterträder premiärminister Ehud Olmert. Det står klart efter att medlemmarna i Kadimapartiet röstat om nästa partiledare. Samtal med Cecilia Uddén, Mellanösternkorrespondent om vilken väg Tzipi Livni väntas föra landet.

Rysk ekonomi i kris
För tredje dagen i rad håller Moskavbörsen stängt på grund av stora kursras. Nedgången på aktiemarknaden började redan för några månader sedan och problemen har förvärrats i och med kriget i Georgien och de senaste dagarnas händelser i USA. Torbjörn Becker vd för östekonomiska institutet vid Handelshögskolan i Stockholm om vad det här betyder för Ryssland.

Sifferblindhet okänd svårighet
Dyskalkyli är matematikens motsvarighet till läs- och skrivsvårigheter, men medan dyslexi är känt och accepterat är sifferblindhet både mer okänt och ifrågasatt. Sanna Vorela är 25 år och studerar på komvux för att läsa upp sina betyg i matematik. Reportage av Lasse Edfast, SR Västernorrland. Samtal med Görel Sterner, specialpedagog, som utreder sifferblindhet.

Polisprotester mot nya arbetstider
Det blir för mycket arbetstid och för lite lön, så kan man sammanfatta Stockholmspolisernas massiva kritik mot det nya arbetstidsavtalet som träder i kraft om två veckor. Flera poliser har sagt upp sig i protest. Men är kritiken rimlig? Debatt mellan Maria Abrahamsson, ledarskribent Svenska Dagbladet och Stefan Eklund, ordförande för Polisförbundet i Stockholms län.

Hur ska en småsparare agera under finanskrisen?
Den ekonomiska turbulensen i USA fortsätter att skapa frågetecken hos både banker och företag i Sverige. Frågan är också hur privatekonomin påverkas. Privatekonomen Ingela Gabrielsson ger några infallsvinklar kring sparande, bostadslån och placeringar.

Ännu en produktskandal i Kina
I Kina har 6000 barn blivit sjuka och tre barn dött efter att ha druckit förgiftad bröstmjölksersättning. Men det är inte första gången Kina råkar ut för en produktskandal. Börje Ljunggren f.d. ambassadör i Kina och författare till boken ”Kina- vår tids drama” berättar om hur Kina hanterar den här typen av skandaler.

Ny chans för Annika Östberg
Livstidsdömda fången Annika Östberg har suttit i fängelse i Kalifornien i 27 år, dömd för inblandning i ett polismord. Nu försöker hon för fjärde gången få straffet tidsbestämt, så att hon kan avtjäna resten i Sverige. Reportage av Helena Groll.

Är Luther feltolkad och missförstådd?
Svenskar talar ofta om Luther som sitter på axeln och låter arbetspiskan vina, men frågan är om vi inte missförstått den gamle reformatorn? Samtal med Per Svensson, författare som kommer ut med boken ”Dr Luther och Mr Hyde”.

New York torsdag morgon
Dagens utrikeskrönika är signerad Daniel Alling, korrespondent i New York.

Programledare: Lasse Johansson
Producent: Håkan Widman
hakan.widman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista