1 av 4
Lasse Johansson
2 av 4
3 av 4
Foto AP Photo/Uwe Lein, File
4 av 4
Foto Bertil Ericson / SCANPIX

Finanskrisen ödesfråga för Europa och mammor tröstar bättre än pappor

Måndagen 6 oktober

Kris för tyskt finansinstitut
Det tyska finansinstitutet Hypo Real Estate hotas av konkurs och den tyska regeringen förhandlar om ett räddningspaket. Samtidigt diskuteras en insättningsgaranti för att garantera bankkunders besparingar. Samtal om den tyska bankkrisen och dess följder för Europas ekonomier med Jan Kvarnström, som suttit i ledningen för Dresdner bank och Mats Hallgren, EU-reporter, Svenska Dagbladet.

Effekter av USA: s ekonomiska krispaket
När kommer effekterna att börja märkas av att den amerikanska krisplanen klubbats igenom i kongressen? Mattias Persson chef för avdelningen för finansiell stabilitet på Riksbanken beskriver konsekvenserna av krisplanen.

Miljöpartiet säger ja eller nej till EU
Under måndagen presenteras miljöpartiets omröstning där frågan varit om partiet ska ha kvar eller ta bort kravet på utträde ur EU. Kommentar av Birger Schlaug, tidigare språkrör för miljöpartiet.

Lättare regler ska ge mer vindkraft
Det ska bli enklare att få bygga vindkraftverk, det föreslår en statlig utredning idag. Målet är att en femtedel av den el vi producerar 2020 ska komma från vindkraftverk, men idag kantas många vindkraftsprojekt av folkliga protester. Reportage från Nordmaling av vår reporter Agneta Johansson.
Kommentar av Peter Ardö, sekreterare i utredningen om vindkraft.

Pappor kommer i femte hand
Barn väljer helst att bli tröstade av sina mammor, medan papporna kommer först på femte plats. Det visar en undersökning där tidningen kamratposten ställt frågan: - Vem pratar du helst med om du är ledsen? Reportage av Emma Englund.
Kommentar av Anders Broberg, professor i psykologi i Göteborg.

Oklart om ersättning till cancersjuka
Försäkringskassan och socialdepartementet gör fortfarande olika tolkningar av den nya lagen om sjukersättning.I samband med att lagen infördes så tvingades Försäkringskassan backa om ersättningsnivån till en cancersjuk kvinna. Mimmi Fritiofzon har opererats för en hjärntumör men anses inte tillräckligt sjuk för att få behålla den högre ersättningsnivån. Reportage av Ci Holmgren.


Insättningsgarantin

Den svenska regeringen meddelade på morgonen, att den höjer den statliga insättningsgarantin för sparande till 500 000, från i dag 250 000. Fördubblingen av garantin träder i kraft idag. Med i samtal direkt från presskonferensen Christer Hillbom, Ekots ekonomiska kommentator, samt Robert Bergqvist, SEB:s chefekonom.

Berlin måndag morgon
Morgonens utrikeskrönika är signerad vår Tysklandskorrespondent Per Eurenius.
 

Programledare: Lasse Johansson

Producent: Kristian Åström
kristian.astrom@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista