1 av 5
Camilla Kvartoft
2 av 5
3 av 5
Thomas Östros (s). Foto: Marc Femenia/Scanpix
4 av 5
Foto: Anders Wiklund/Scanpix
5 av 5
Munken Ashin Pannasiri och SR:s utsände Nils Horner.

Island farligt nära bankrutt och skuggbudgetarna presenteras

Tisdag 7 oktober

Oppositionens skuggbudgetar läggs fram
Idag presenterar s, mp och v sina alternativ till regeringens budget. Thomas Östros, socialdemokraternas ekonomiske talesman berättar om deras förslag.

Diskussion om skillnaderna mellan oppositionspartiernas alternativ med Mikaela Valtersson, miljöpartiets ekonomiska talesperson och Ulla Andersson, vänsterpartiets ekonomiska talesperson.

Island hotas av ekonomisk kollaps
Finanskrisen slår hårt mot Island, kronan rasar och regeringen har sagt sig vara beredd att ta kontroll över bankerna. Jon Gudni Kristiansson, journalist på Islands radio berättar om det allvarliga ekonomiska läget.

Historiskt ras på Stockholmsbörsen
Under måndagen föll börsen med över 7 procent, det är det största raset sen den 11 september 2001. Aktiestrateg Martin Guri, intervjuas direkt från handlargolvet på Nordea om de svarta siffrorna på världens börser.

EU:s finansministrar möts
I dag träffas alla EU:s finansministrar i Luxenburg för att försöka hitta gemensamma lösningar på krisen på finans- och bankmarknaden. Patricia Hedelius, ekonomijournalist DN, berättar om varför det är viktigt med samarbete.

Burmesisk munkledare lyckades fly
Det har gått drygt ett år sedan de munkledda demokratiprotesterna i Burma. Runt 2 000 politiska aktivister sitter fortfarande i fängelse.
Vår korrespondent Nils Horner har träffat en av de munkar som lyckats fly till Indien.

Sviktande bomarknad kan skapa skuldfälla
Medan världens börser rasar, så har den förut så heta bostadsmarknaden nu avmattats. Många riskerar att hamna i en svår ekonomisk situation om de tvingas sälja sina bostäder med förlust. Hör Gunnar som sålde sin lägenhet under 90-talets bankkris och fortfarande står i skuld till banken. Kommentar av Susanna Ossianson, budget- och skuldrådgivare i Värmdö kommun.

Äktenskap eller giftermål, det är frågan
Det finns krav på att äktenskapslagen ska göras om så att den gäller även samkönade par. Men arbetet i regeringen går trögt eftersom många kristdemokrater anser att äktenskapet är instiftat av Gud och en förening mellan man och kvinna. Nu finns det tankar om att byta ut ordet äktenskap mot giftemål, för att få med Kristdemokraterna på en ny lag.
Vår reporter Karin Wirenhed reder ut skillnaden mellan de två orden.

Debatt om äktenskapslagen med Fredrik Lundh, socialdemokratisk riksdagsledamot och Stefan Attefall, partisekreterare för kristdemokraterna.

Moskva tisdag morgon
Morgonens utrikeskrönika är signerad vår Rysslandskorrespondent Fredrik Wadström.

Programledare:
Camilla Kvartoft

Producent: Malin Olofsson
malin.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista