1 av 4
Lasse Johansson
2 av 4
3 av 4
Foto: Fredrik Persson/Scanpix
4 av 4
Foto. Hasse Holmberg.

Fredag 10 oktober

med Lasse Johansson

Svag bostadsmarknad
Finanskrisen har smittat av sig på bostadsmarknaden där priserna på bostäder nu faller. Idag kommer nya siffror på exakt hur mycket priserna faller. Många vittnar om att försäljningen i princip har upphört. En av många som har hamnat i kläm är Lars som sedan i maj har försökt sälja sitt hus utanför Stockholm. Reportage av Emma Englund.

Samtal med Mats Wilhelmsson, professor vid Kungliga tekniska högskolan.

IMF-möte
I Washington så samlas nu i helgen representanter från de flesta av världens länder för att diskutera finansmarknaden. Det är representanter för de rika länderna i G7 och alla övriga medlemsländer i Internationella Valutafonden, IMF. Vad står på dagordningen? Samtal med Jens Henriksson, direktör som representerar de nordiska och baltiska länderna i IMF.

SJ får konkurrens
SJ får ökad konkurrens under de närmaste åren. Idag kom järnvägsutredningen som föreslår att SJs trafikeringsrätt, alltså monopolet på de mest lönsamma linjerna, tas bort. Diskussion mellan Åsa Torstensson, infrastrukturminister och Ulf Adelsohn, styrelseordförande i SJ.

Konjunkturoro orsak till börsras
Det har varit kraftiga börsras inatt. New-Yorkbörserna Dow Jones och Nasdaq hade igår gått ner 7,3% respektive 5,5 % när de stängde och i Tokyo är fallet hitintills över 10procent. Orsaken till de här kraftiga börsrasen är bland annat en oro för konjunkturen säger finansanalytikern Peter Malmqvist.

Omstridd forkning kring mobilanvändande
Den stora forskningsstudien, Interphone, som studerar risken att få cancer av att prata i mobiltelefon skjuts på framtiden. Studien skulle en gång för alla försöka ge svar på om det är farligt eller inte att tala i mobilen. Samtal med Hans-Olov Adami, professor i epidemiologi om ett laddat forskningsområde.

Korrespondentkrönika
Krönikan kommer idag från USA och Daniel Alling.

Valet i USA
Kriget mot terrorismen har kommit i skuggan av ekonomin som den stora valfrågan i USA. Men bortom de stora rubrikerna väcker krigen fortfarande starka känslor. Inte minst i delstaten New Mexico, som är en av flera delstater i västra USA som kan få stor betydelse för valutgången.
Reportage av Daniel Alling.

Katoliker för p-medel
För 40 år sedan markerade påven att katolska kyrkan inte tillåter några former av konstgjorda preventivmedel, och nyligen bekräftade han att den inställningen fortfarande gäller. Samtidigt är det ytterst få som klarar att leva efter kyrkans ideal. Catholics for choice är en katolsk organisation som verkar för att människor världen över ska ha rätt till preventivmedel och abort . Reportage av Evelina Westergren.

Om litteratur
Svenska Akademiens ständige sekreterare, Horace Engdahl, om årets nobelpris och vad han själv läser på ledig tid.

Programledare: Lasse Johansson
Producent: Kristian Åström
kristian.åström@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista