1 av 3
Lasse Johansson
2 av 3
3 av 3
Kung Carl XVI Gustaf Foto: Henrik Montgomery/SCANPIX

Allt fler irakier lever gömda och kungligt uttalande om vargen väcker kritik

Fredag 17 oktober

Fler irakier går under jorden
Irakier som fått nej på sina asylansökningar väljer allt oftare att stanna i Sverige och leva som gömda. Sedan 2005 har antalet irakier som inte dyker upp när de ska avvisas till Irak ökat dramatiskt.  Reportage av Katja Magnusson och Malin Olofsson.

Diskussion mellan migrationsminister Tobias Billström och biskop Anders Arborelius.

Kungen uttalar sig kring vargstammen
Kung Carl XVI Gustav sade på torsdagen att vargflocken i trakterna kring Skinnskatteberg kan komma att behöva skjutas av, för att inte älgstammen ska drabbas allt för hårt. Vi tar upp frågan med vargmotståndaren Folke Johansson och Anna Dahlerus, generalsekreterare Rovdjursföreningen.

Varslen inom industrin
Kan underleverantörerna räddas med statliga lån? Europeiska Investeringsbanken, EIB, ska fördubbla sin utlåning till små och medelstora företag i Europa. Samtal med Eva Srejber, vice VD på Europeiska investeringsbanken.
 

Hur nära totalhaveri var världsekonomin?
Samtal med SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist, som funderar kring hur nära kollapsen vi var när finanskrisen var som värst.
  

Nytt globalt finanssystem
Vid EU-toppmötet i veckan efterlyste Storbritanniens premiärminister Gordon Brown ett nytt globalt toppmöte för att sätta upp nya världsomfattande regler för finansmarknaderna - tanken är en konferens av samma typ som Bretton Woodsmötet efter andra världskriget. Samtal med Lars Magnusson, professor i ekonomisk historia vid Uppsala Universitet.

De ungas röster i USA
Valdeltagandet bland unga amerikaner brukar vara lågt, men i år tror alla på ett historiskt högt valdeltagande. Reportage från Ginna Lindberg, Sveriges Radios korrespondent i Washington, om kampen om de ungas röster.

Melodifestival på minoritetsspråk
På lördag är det återigen dags för en europeisk melodifestival på minoritetsspråk. Huvudsyftet är att lyfta fram europeiska minoritetsspråk exempelvis asturiska, furlanska och mordvinska. Reportage av Agneta Johansson.

Paris, fredag morgon
Dagens krönika är signerad vår korrespondent Alice Petrén.
 

Programledare: Lasse Johansson

Producent: Maria Hansson

maria.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista