1 av 4
2 av 4
Handelsbankens huvudkontor Foto Hasse Holmberg / SCANPIX
3 av 4
Foto Leif R Jansson / SCANPIX /
4 av 4
Spanarna Foto: Fredrik Persson / SCANPIX /

Bankernas kvartalsrapporter och äldre i Kils kommun garanteras god omsorg

Torsdag 23 oktober

Hur mår bankerna?
På torsdagsmorgonen presenterar tre av de svenska storbankerna sina kvartalsrapporter. På onsdagen överraskade Handelsbanken med en oväntat stark kvartalsrapport. Kommer de övriga bankerna ge lika positiva besked? Samtal med Rodney Alfvén, analyschef Cheuvreux.

Om rätten att duscha
Följ med till värmländska Kil där man har infört en tjänstegaranti som ger ett antal konkreta löften till den som bor på ett äldreboende. Liknande garantier har införts inom äldreomsorgen i andra kommuner. Reportage av Lars Ekelöf
och samtal med Lars Strid, kvalitetsutvecklare på Sveriges kommuner och landsting.

Bra att vi står utanför EMU?
Finanskris, den svenska kronan som sjunker i värde för varje dag en väntande lågkonjunktur. Är det en fördel eller nackdel att Sverige har en egen valuta och står utanför euro-samarbetet? Samtal med Lars Calmfors, professor i nationalekonomi som skrev den stora EMU-utredningen, och Rune Andersson som varit ordförande i flera stora industriföretag och tidigare sagt nej till euron.

Krimhalvön oroar
På onsdagen hölls en givarkonferens i Bryssel för återuppbyggnaden av Georgien efter femdagarskriget med Ryssland. Frågan om säkerhet och stabilitet i Europa har efter kriget stått högt på dagordningen och många har försökt peka ut fler potentiella oroshärdar. En plats som nämns ofta i det här sammanhanget är Krimhalvön vid Svarta havet i södra Ukraina. Vår Moskvakorrespondent Fredrik Wadström har besökt Krim. 

Spaning om finanskrisen
P1-programmet Spanarna fyller 20 år i år. Sen 1988 har dessa spejare in i framtiden levererat stilsäkra spaningar och trendanalyser. Klarar spanarna vår utmaninig - en spaning om finanskrisen? Jonas Hallberg, Jessika Gedin och Helena von Zweigberk kommer till studion.

Debatt om forskning
På torsdagen lägger regeringen fram sin forskningsproposition. En bärande tanke är att forskare ska få incitament att samarbeta med näringslivet. Debatt mellan forskningsminister Lars Leijonborg, fp, och Arne Jarrik, professor i historia vid Stockholms universitet.

Var tredje flicka utan skola i Afghanistan
Oron ökar i Afghanistan för att flickor som går i skolan ska drabbas av repressalier och svårigheter. Föräldrar i vissa provinser tar sina barn ur skolan. Idag går cirka en tredjedel av flickorna i Afghanistan i skolan. Samtal med Pia Karlsson, forskare som skrivit en avhandling om flickors skolgång i Afghanistan.

Krönika
Krönika signerad Maria Eksedler

Programledare: Anna Hernek
Producent: Kristian Åström
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".