1 av 4
Lasse Johansson
2 av 4
3 av 4
Foto: Henrik Montgomery Scanpix Sweden
4 av 4
Foto Bertil Ericson / SCANPIX

Finanskrisen drabbar fattiga länder och tusentals på flykt undan strider i Kongo

Fredag 31 oktober

Fattiga länder under finanskrisen
Den globala finanskrisen och lågkonjunkturen riskerar att drabba fattiga länder hårt. FN varnar nu för att pengaflödena från migrantarbetare till släktingar i hemlandet riskerar att minska kraftigt. Hör en kvinna i Mexiko som fått mindre pengar från sina släktingar som jobbar i USA i reportage av Malin Olofsson. Samtal med Per Ronnås, rådgivare för utveckling och sysselsättning inom ILO, FN. 

Olämpliga jurister stoppas inte
Trots att domstolarna känner till att vissa jurister är inkompetenta, så får de fortsätta företräda privatpersoner i olika tvistemål. Samtal med Madeleine Leijonhufud, professor i straffrätt.

EU överväger att sända trupper till Kongo 
Tiotusentals människor är på flykt i östra Kongo, där rebeller försökt inta staden Goma. Frankrikes utrikesminister vill nu sända EU-trupper till staden. Samtal med Ronny Persson, observatör i Goma under FN-mandat och Vincent Dahlbäck, tidigare Afrikakorrespondent.

Förortsperspektiv och brottsoffer
För knappt två veckor sedan knivdödades en 23-årig man från Husby i nordvästra Stockholm. Fallet har fått viss uppmärksamhet under veckan - men vänner till mannen har frågat sig varför engagemanget inte varit ens i närheten av intresset kring Riccardo Campogiani som misshandlades till döds i fjol. Samtal mellan Ace Billefält, ungdomshuset Reactor i Husby-Kista, Dan Blomberg, tidigare vid tidningen Gringo och Anton Abele, Föreningen Stoppa gatuvåldet. 

Utrikespolitiken och presidentvalet
Utrikespolitiska frågor har hamnat i skuggan av ekonomin, i de amerikanska presidentvalskampanjerna. Vad har utrikesfrågorna för betydelse inför presidentvalet? Reportage av Sten Sjöström
En utrikespolitisk fråga som en amerikansk president garanterat får på sitt bord är Mellanöstern. Samtal om de bägge kandidaternas politik i regionen, med Cecilia Uddén, korrespondent i Amman.

Många vill spöka på Halloween
Nu finns traditionen även officiellt inskriven i svenska almanackor. Intresset för spökfester och skelettdräkter har gått upp och ner, men intresset för dekorera prydnadspumpor tycks ha kommit för att stanna. Reportrage av Lotta Malmstedt.

New York, fredag
Morgonens utrikeskrönika är signerad Sten Sjöström.

Programledare: Lasse Johansson
Producent: Katja Magnusson
katja.magnusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".