1 av 4
2 av 4
Therese Larsson
3 av 4
FN´s säkerhetsråd sammanträder, torsdagen 8 januari
4 av 4
Håkan Syrén ÖB Foto: Ulf Palm / SCANPIX

FN enades om resolution där man manar Israel att avbryta striderna i Gaza

Fredagen 9 januari

FN manar till eldupphör
Natten till fredag röstade FN:s säkerhetsråd igenom en resolution som manar till ett omedelbart eldupphör i Gaza. Samtliga länder röstade för resolutionen - förutom USA som lade ner sin röst. Samtal med Ginna Lindberg, korrespondent i Washington.

Arabländerna splittrade om Gaza
Hur reagerar arabländerna på FN:s resolution? Demonstrationer genomförs nu världen över till stöd för folket i Gaza. I flera arabländer finns en besvikelse över att Egypten inte tar tydligare ställning för palestinierna. Reportage av Katja Magnusson och samtal med Cecilia Uddén, Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent.

Hur reagerar Israel?
Hur kommer FN:s resolution tas emot av Israel? Samtal med Isabell Schierenbeck, doktor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.
Iran stöttar Hamas
Trots resolutionen är det inte givet att Israel kommer avbryta striderna. I många länder i Mellanöstern så ökar de folkliga protesterna mot Israel och det ställs krav på att regeringarna ska agera mer kraftfullt till stöd för palestinierna. Samtidigt är Iran ett av få länder som offentligt tagit tydlig ställning för Hamas. Varför? Samtal med Rouzbeh Parsi, doktorand i historia vid Lunds universitet som forskar om det moderna Mellanöstern.


ÖB om Gaza och det svenska försvaret
 
Sveriges försvar kan få en roll i ett framtida fredsbevarande arbete i Gaza. Det säger Överbefälhavaren Håkan Syrén.  Hör honom i ett samtal om hur han ser på försvarets framtid och om hur han vill bli ihågkommen när han slutar på sin post för att den 1 november bli ordförande för EU:s militärkommitté.


För gammal för att adoptera
Problemet med köer riskerar att skapa problem utanför blivande adoptivföräldrars kontroll. Det har hänt att vissa som väntat på adoption plötsligt ansetts för gamla. Reportage av Katja Magnusson och Karin Wirenhed

Samtal med Lotta Landerholm, psykoterapeut.

Kuppen mot Posten
Idag meddelas åtalet för det spektakulära rånet mot postterminalen i Göteborg för nästan ett år sedan. Sammanlagt 16 män står åtalade. Reportage av Annika H Eriksson.

Berlin, fredag
Krönika signerad Per Eurenius.

Programledare: Therese Larsson
Producent: Maria Hansson
maria.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".