1 av 5
Camilla Kvartoft
2 av 5
3 av 5
Planerande apor Foto: AP Photo /Nati Harnik ) Scanpix
4 av 5
Författare Mavish Rukhsana Khan
5 av 5
Gaza 13 Januari 2009 Foto: AP Photo/Khalil Hamra/Scanpix

Tisdag 13 januari

med Camilla Kvartoft

Kriget i Gaza
Det är nu 18 dagar sedan Israel inledde ”operation gjutet bly”, flygoffensiven mot Hamas anläggningar i Gaza. Samtidigt som bomberna regnar över Gaza försöker världens toppdiplomater få tillstånd en fredsuppgörelse, men någon uppgörelse i palestinakonflikten kan bli svår att uppnå. Samtal med Magnus Norell, forskare Totalförsvarets forskningsinstitut.
Israels araber i klämd position
Israels attacker mot Gaza har väckt starka protester också bland de araber som bor i Israel. De israeliska araberna utgör 20 procent av befolkningen, men har en känslig position i det israeliska samhället. Inför parlamentsvalet om en månad, riskerar nu två arabiska partier att inte få ställa upp, eftersom partierna anses fientliga mot Israel. Vår reporter Karin Wirenhed intervjuar två israelisk-arabiska parlamentsledamöter. Cecilia Uddén, Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent beskriver de israeliska arabernas utsatta position.


 

Mörk framtid för Saab
Om Saab inte får stöd från den svenska regeringen hotas företaget av nedläggning, det bistra beskedet kommer från GMs ledning. Diskussion om Saabs framtid med Mikael Vickelgren, lektor vid högskolan i Skövde och Pontus Braunerhjelm, nationalekonom.


Dagbok från Guantanamo
Idag kommer boken ” Min dagbok från Guantanamo” ut på svenska. Den väckte stor uppmärksamhet då den släpptes i USA i våras. Boken innehåller några av guantanamofångarnas egna berättelser nedtecknade av Mahvish Khan, en ung kvinnlig juridikstuderande som började arbeta som tolk på fånglägret Guantanamo. Samtal med Martin Kaunitz, förläggare på Bonniers.
Vad ska hända med fångarna på Guantanamo om lägret stängs? Vad ska den svenska regerignen göra? Samtal med Robert Hård, Svenska Helsingforskommittén och Kerstin Lundgren (c), ledamot i utrikesutskottet.

Två filmer belönades med flest guldbaggar
Filmerna ”Låt den rätte komma in” och ”Maria Larssons eviga ögonblick” kammade hem de flesta baggarna, då guldbaggegalan hölls under måndagskvällen. John Nordling, som producerade vampyrfilmen ”Låt den rätte komma in” berättar om filmen.

Scania i Brasilien
Sao Paulo blir allt viktigare för många av våra svenska bolag. Enbart de senaste fyra åren så har man nästan dubblerat antalet anställda i Brasilien, och trots världskris och lågkonjuktur så går det fortfarande hyfsat för de flesta svenska företagen där. Lastbilstillverkaren Scania t ex gjorde sin absolut bästa försäljningsmånad någonsin i oktober. Reportage av Therese Larsson

 

Korrespondentkrönika
Krönikan kommer idag från Fredrik Wadström i Moskva.

Smarta apor
I år är det internationella Darwinåret. Och i Sverige så pågår just nu banbrytande evolutionsforskning som nu visar att orangutanger och schimpanser, precis som vi människor, kan planera för framtiden. Reportage av Jenny Sanner Roosqvist.

Programledare: Camilla Kvartoft
Producent: Kristian Åström
kristian.åström@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".