1 av 5
Jörgen Huitfeldt
2 av 5
3 av 5
Barack Obama Foto: AP Photo/Carolyn Kaster
4 av 5
Palestinska kvinnor vid resterna av sina hem i Jebaliya, Gazaremsan. Foto: AP Photo/AP Photo/Hatem Moussa
5 av 5
Jon Stewart under inspelning i "'The Daily Show with Jon Stewart" satirnyheter från USA. Foto: AP Photo/Evan Agostini

Vapenvilan i Gaza och Egyptenavvisning

måndag 19 januari

Vapenvila i Gaza
I Israel och Gaza vaknar nu folket upp till en första dag av vapenvila. Över 1300 palestinier och 13 israeler har dödats under tre veckors krig. När raketerna och granaterna har tystnat frågar sig nu många på båda sidor vad de egentligen har uppnått? Samtal med Arne Lapidus, frilansjournalist och Peter Löfgren, frilansjournalist.
Hur ska vapenvilan hålla?
Diskussion mellan Nael Touqan, ordförande i palestinska föreningen i Stockholm och Lisa Abramowics, ordförande Svensk Israelinformation.

Obama-yra
Imorgon installeras Barack Obama som USAs 44:e president. Hur ser förberedelserna ut? Samtal med Ginna Lindberg, korrespondent i Washington och Jan Söderberg, affärsman i USA, på plats i Washington.

Egyptenavvisning i nytt ljus
Det har kommit fram nya uppgifter om den omdiskuterade utlämningen av två terrormisstänkta egyptier 2001. Det var inte bara Anna Lindh som låg bakom beslutet att låta CIA-agenter föra de två egyptierna Achmed Agiza och Mohammed A-Zery till Egypten. Dåvarande statsminister Göran Persson och justitieminister Thomas Bodström visste mer och var mer inblandade än vad som kommit fram hittills. Det hävdar Anna Lindhs nära vän och pressekreterare Eva Franchell i en ny bok. Samtal med Fredrik Laurin, en av de tre journalister som avslöjade utlämningen.

Sveriges försvar
Idag börjar den årligt återkommande försvarskonferensen ”Folk och Försvar” i Sälen. En av de frågor som kommer att diskuteras där är hur mycket försvaret ska få kosta och om Sverige lägger för mycket krut på internationella insatser istället för att säkra försvaret av det egna territoriet. Diskussion mellan Björn von Sydow, fd försvarsminister och Sten Tolgfors, försvarsminister.

Euro i Storbrittanien
I Storbritannien har en rad politiker och experter nu krävt att landet ska införa Euron. Storbritannien har ju behållit sitt pund, men i och med lågkonjunkturen så tycker en del experter att det är dags att införa euron, men britterna är oeniga. Reportage av Maria Eksedler.

Korrespondentkrönika
Krönikan kommer idag från New York.

Satir i USA
Allt fler unga amerikaner överger den traditionella nyhetsrapporteringen för en något oväntad utmanare: Satir-TV-programmen, som stjäl allt fler unga tittare ifrån de stora nyhetskanalerna. Samtidigt försvagas förtroendet för traditionella medier hos unga, även här i Sverige. Reportage av Erik Thyrell.
Programledare: Jörgen Huitfeldt
Producent: Helena Sjöholm
helena.sjoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".