Fredag 30 januari

med Lasse Johansson

Försvaret i framtiden
Idag ska överbefälhavare Håkan Syrén presentera sin bild av hur svenska försvaret ska se ut de kommande åren. Enligt uppgifter från försvarshögkvarteret handlar det om radikala neddragningar. Bland annat ska antalet soldater minska med en tredjedel de kommande fyra åren. Kvar blir 12.500 soldater. Vilket slags försvar får Sverige i framtiden?
Samtal med Johan Tunberger, försvarsanalytiker och Patrik Ahlgren, Försvarshögskolan.

KD i hetluften
Under temat ” Ett schystare Sverige i Europa ” samlar Kristdemokraterna idag till kommundagar i Örebro. Syftet är att tala om kommunalpolitik och EU. Det är EU-parlamentsval i sommar, och det är ett val som också riktar ljuset mot partiets inre motsättningar. Samtal med Gert Gelotte, ledarskribent på Göteborgsposten.

EU-val
Det är dåligt ställt med intresset för valet till Europaparlamentet. Det visar en stor undersökning som genomförts på EU-nivå.
Reportage av Willy Silberstein.
Samtal med Margot Wallström, vice ordförande i EU-kommissionen.

Val i Irak
I Irak hålls lokalval i helgen. Valet ses som en viktig värdemätare på vilka partier som är starkast och hur stabil säkerhetssituationen är i landet. I valet för tre år sen hade de religiösa partierna stora framgångar, men frågan är om väljarna kommer att rösta efter sekteristisk och etnisk tillhörighet även denna gång?
Reportage av Katja Magnusson.
Samtal med Titti Nylander, utrikesreporter på Ekot.

Korrespondentkrönika
Krönikan idag kommer från Fredrik Wadström i Moskva.

Kräksjuka växer
Vinterkräksjukan drabbar 5-10 procent av oss svenskar varje år. För tjugo år sedan fanns inte vinterkräksjuka, men idag är den ett växande problem som sprider sig okontrollerat över världen. Hårdast drabbas barn i utvecklingsländerna.
Samtal med Kjell Olof Hedlund, Smittskyddsinstitutet.

Programledare: Lasse Johansson
Producent: Kristian Åström
kristian.åström@sr.se