1 av 5
2 av 5
Ekot och P1 Morgon. Anna Hernek
3 av 5
Skräddaren Farouk i Gaza. Foto: Cecilia Uddén, SR.
4 av 5
Bild från Mölndal, Göteborg, 2006 då Mölndalsån svämmade över. Foto: Adam Ihse / EXPONERA COPYRIGHT SCANPIX
5 av 5
Somalias president Sheikh Sharif Ahmed. Foto: AP Photo/Mohamed Sheikh Nor

Farliga grepp inom psykiatrin och rökstopp före operation införs i Umeå

Måndag 2 februari

Livsfarligt grepp
Personal inom psykiatrin använder ett fasthållningsgrepp på patienter, som polisen slutade använda för mer än 10 år sedan eftersom metoden är livsfarlig. Vid två dödsfall inom psykiatrin förra året användes de här greppen som innebär att den som ligger ner på mage utsätts för tryck på ryggen. Det visar ekots granskning. Samtal med Karl Otto Svärd, tillsynsläkare för psykiatrin på Socialstyrelsen och Leif Nordin, ombudsman Kommunal.

Dämpat hopp i Gaza

Idag, måndag, fortsätter överläggningarna i Egypten om en utvidgad vapenvila mellan Israel och Hamas. Samtidigt som Hamasdelegationer reser till Kairo för förhandlingar, uttalar den palestinska myndigheten på Västbanken, med president Mahmoud Abbas i spetsen, skarp kritik mot Hamas. Efter kriget är den interna palestinska splittringen desto mer påtaglig. Men har Hamas försvagats av kriget? Eller stärkts? För att få svar på den fråga, sökte vår korrespondent upp en gammal vän i Gaza, skräddaren Farouk.

Vem ska rädda Göteborg
?
Det kommer kosta åtskilliga miljarder att skydda Göteborg mot vattnet när havsnivån stiger och översvämningarna blir fler, visar en ny rapport som presenteras på måndagen. Men vem ska betala? Samtal med Kia Andréasson, miljöpartist och miljökommunalråd i Göteborg, och Mette Lindahl Olsson på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Somalias president
På måndagen möts ledarna för de afrikanska länderna på Afrikanska Unionens årliga toppmöte. Strålkastarljuset är riktat mot Somalias nyutsedde president, den moderate islamisten Sheikh Sharif Sheikh Ahmed. Vem är hans? Samtal med frilansjournalisten Magnus Bellander som träffat Somalias nye president.

Rökstopp före operation
Den som inte slutar röka kan inte heller räkna med att få bli opererad vid ortopedkliniken vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Har man verkligen rätt att ställa sådana krav på patienterna? Debatt mellan Olle Svensson, verksamhetschef vid ortopedkliniken på sjukhuset i Umeå och Johan Carlsson, Socialstyrelsen.

Socialdemokrater samlades i Västerås
I helgen möttes socialdemokrater från hela landet för att diskutera framtidsfrågor och ladda inför EU-parlamentsvalet i juni. EU-valet blir det första valet för socialdemokraterna med Mona Sahlin som partiledare - hur märktes det när partiet samlades? Samtal med Mari Forssblad, inrikesreporter på Ekot.
Jerusalem, måndag
Krönika signerad Christer Fridén.

Programledare: Anna Hernek
Producent: Maria Hansson
maria.hansson@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista