1 av 5
Vanvård av kor som står i sin egen avföring. Foto: Gunnar Nyberg/Hemlin Foto/SCANPIX
2 av 5
AMF Pension med VD Christer Elmehagen. Foto: Björn Larsson Ask / SvD / SCANPIX
3 av 5
Miljöminister Anders Carlgren på Centerpartiets möte om kärnkraftspolitiken från onsdagen 4 februari. Foto: Ingvar Karmhed / SvD / SCANPIX
4 av 5
Ekot och P1 Morgon. Anna Hernek
5 av 5

Allians enig om kärnkraft och framtidens pensioner

torsdagen 5 februari

Centern och kärnkraften
Den borgerliga alliansen har nått en överenskommelse om kärnkraften. Samtal med Mats Eriksson, politisk reporter på Ekot och Yngve Sunesson, Hallands Nyheter.

Centern accepterar att nya kärnkraftsreaktorer byggs.
Hur klok är en sådan omsvängning?
Samtal med Johan Hammarqvist chefredaktör Norra Skåne och Yngve Sunesson, politisk redaktör Hallands nyheter.

Polis kallar ungdomar blatte
Poliser som ryckte ut vid kravallerna i Rosengård i december polisanmäls nu för att ha uttryckt sig rasistiskt och grovt nedsättande om ungdomarna. I polisens egna film som spelas upp i rättegången mot en av ungdomarna hör man hur poliserna till varandra säga saker som ”apjävel”, ”han ska få stryk” och ”de är komna till fel kommun blattejävlar” . Samtal med Ulf Sempert, polismästare i Malmö.

Persson talar ut
Även en statsminister kan ha fullständigt fel. Och är han före detta statsminister kan han till och med erkänna det. Det var vad Göran Persson gjorde när han i går höll ett stort EU-tal på ett europaseminarium i Stockholm anordnat av flera svenska universitet. Reportage av Herman Melzer.

Framtidens pensioner
Ungefär 350 000 svenskar fick sin pension sänkt på onsdagen när AMF Pension beslutade att ta tillbaka en del av den utlovade avkastningen.
Hur ska man säkra sin pension i framtiden?
Samtal med Hans Bolander Dagens Industri och Mikael Nyman chefredaktör pensionsnyheterna.

Obligatoriska dyslexitester
Föräldraföreningen för dyslektiska barn vill att alla barn i förskolan ska testas för dyslexi.
Reportage av Marie Nilsson Boij.
Vad skulle man vinna på en allmän screaning?
Samtal med Martin Ingvar Karolinska institutet.

Striderna i Sri Lanka
Situationen för de civila som är fast i striderna mellan regeringsarmén och den tamilska gerillan är mycket svår. Reportage av Magnus Viktorin .

Storbritannien och klimatdebatten
I Storbritannien har miljön under flera år varit i toppen på den politiska agendan, men nu har finanskrisen tagit över. Reportage av radions korrespondent i London, Maria Eksedler.
Djurförbud
Hästar magra som krattor, kor som går i halvmeterdjup gödsel och hundar fulla med skabb. Omkring tusen personer i Sverige har vanskött sina djur så illa att dom har djurförbud och nu vill regringen ha ett nationellt register över dom. Samtal med Karina Burlin, länsveterinär Länsstyrelsen i Stockholms län.

Krönika
av radions korrespondent i östeuropa Kjell Albin Abrahamsson.
Programledare: Anna Hernek
Producent: Helena Sjöholm
helena.sjoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista