1 av 5
Jörgen Huitfeldt
2 av 5
3 av 5
Från gårdagens presskonferens vid Tekniska museet inför dagens rättegång. Foto: Fredrik Persson / SCANPIX
4 av 5
Konstfackskolan vid Telefonplan i Hägersten. Foto. Hasse Holmberg / SCANPIX
5 av 5
Anders Björck (M) Foto: Gunnar Lundmark/SCANPIX

Konstfack i blåsväder igen, piraträttegång och Chavez vann folkomröstning

Måndag 16 februari

Vad har hänt med Konstfack?
Stockholms läns landsting kräver 100 000 kronor och en ursäkt av Konstfack efter att en elev har vandaliserat en tunnelbanevagn för sitt examensarbete. I januari spelade en annan student psykiskt sjuk som en del av sitt examensarbete. Vad har Konstfack för riktlinjer för sina studenter?  Möt Konstfacks rektor Ivar Björkman.

Piraträttegången dag 1
Idag inleds rättegången mot den svenska fildelningssajten The Pirate Bay. Debatten om piratkopiering sträcker sig många år tillbaka i tiden. Tillbakablickande reportage av Håkan Widman.
I studion förklarar Daniel Westman, it-rättsexpert, det speciella med dagens mål.
Vår reporter Audrey Erath befinner sig utanför tingsrätten i Stockholm där intresserade köar för en plats på rättegången. Hon intervjuar där Christian Engström, vice ordförande Piratpartiet. I studion André Rickardsson, teknisk expert som beskriver hur fildelning går till.

Chavez vann folkomröstning
President Hugo Chavez ja-sida vann söndagens folkomröstning i Venezuela som banar väg för att han ska kunna omväljas hur många gånger som helst. Vår korrespondent Lars Palmgren berättar vad det kan innebära.
Anders Björck avgår
I protest mot FRA-lagen avgår nu landshövdingen och före detta försvarsministern Anders Björck avgår som ordförande för Försvarets underrättelsenämnd. Nämndens uppgifter är bland annat att kontrollera Försvarets Radioanstalt, FRA. Samtal med Anders Björck, ordförande för Försvarets underrättelsenämnd.

Australien efter brandkatastrofen
Dödssiffran har efter senaste veckans skogsbränder väntats stiga när räddningsmanskap hittat fler offer. Myndigheterna säger att inga samhällen står under direkt hot just nu men att det snabbt kan förändras. Samtidigt har massiva frivilliginsatser startat för att hjälpa de drabbade. Reportage av Nils Horner.

Kvinnor som vill bli veterinärer diskrimineras
44 kvinnliga sökanden till veterinärutbildningen begär 100 000 kronor i skadestånd av SLU. Nästan 8 000 sökande till högskolan har dom senaste tre åren diskriminerats och sorterats bort från utbildningar på grund av sitt kön, säger en studie som Centrum för rättvisa gjort. I nio fall av tio är det tjejer som blivit bortsorterade - Sofia Lindblad till exempel har försökt komma in på veterinärutbildningen i tre år. I studion Gunnar Strömmer, jurist och Aleksandra Sjöstrand från Högskoleverket.

Måndagsmorgonens korrespondentkrönika är signerad Willy Silberstein, Bryssel.

Programledare: Jörgen Huitfeldt
Producent: Eva Björk
eva.björk@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".