1 av 6
Lasse Johansson
2 av 6
3 av 6
General Motors Chairman and Chief Executive Rick Wagoner. Foto:AP Photo/Carlos Osorio
4 av 6
Vid SAAB-fabriken i Trollhättan. Foto: Adam Ihse / SCANPIX
5 av 6
Anders Carlberg, VD Fryshuset. Foto Robert Henriksson / SvD / SCANPIX
6 av 6
SAAB-anställda i Trollhättan för information utdelat till sig när de anländer till jobbet på onsdagsmorgonen. Foto: Erik Abel / SCANPIX

Bilindustrin i kris och hårdare tag mot papperslösa i Frankrike.

Onsdag 18 februari

Amerikanska reaktioner på GM
Samtal med Lennart Johansson, svensk Generalkonsul i Detroit om hur amerikanerna tog emot GM:s besked.

SAAB i Trollhättan
General Motors har alltså under natten meddelat att de tar sin hand från SAAB. Och frågan är vilka reaktioner det väcker i Trollhättan, där ungefär 4000 personer arbetar på SAAB Automobile. Vår reporter Jens Möller står utanför fabriksporten inför att det första skiftet ska gå på och pratar med fackförbundet Unionens lokala ordförande, Anette Hellgren.
SAAB måste snart stå helt på egna ben, företaget ska bli helt självständigt, det var budskapet från ägaren GM i natt och en följd kan bli en rekonstruktion av SAAB. Vilka är förutsättningarna för det och finns det livskraft att hitta med en ”make-over”? Samtal med Mikale Kubu, jurist på Ackordscentralen och Mikael Wickelgren, fordonsforskare vid Högskolan i Skövde.
General Motors lämnar över SAAB:s öde till den svenska regeringen och frågan är nu om regeringen går in och stödjer SAAB eller inte. Det är framförallt västra Sverige som oron är stor. I Trollhättan jobbar ca 4000 personer på SAAB automobile. Samtal med Lars Bäckström, landshövding i Västra götaland och dessutom utsedd av regeringen till varselsamordnare i den krisdrabbade regionen.
Är Saab statens ansvar?
Samtal med Näringslivsminister Maud Olofsson (C), om hur svenska regeringen ser på företagets situation.
Frankrike
Nästan 30 000 papperslösa tvingades lämna Frankrike förra året. Det är ett resultat av franska regeringens beslut att i förväg bestämma hur många papperslösa som ska utvisas varje år. Trots kritik försvaras politiken av den ansvarige ministern. Reportage av Anja Sahlberg, Strasbourg.

Johannesburg onsdag
Korrespondentkrönika signerad Margareta Svensson.

Statligt ägande
I Sverige är regeringen motvillig till statligt ägande, men i Tyskland har de en annan syn på det. Samtal med Göran Svensson, rådgivare för det svensk-tyska näringslivet och Per Eurenius, Sveriges Radios korrespondent.

Tennisbojkott mot Israel
I dag tar fritidsnämnden i Malmö ställning om Davids Cup-matchen mellan Israel och Sverige ska spelas eller inte. Debatt mellan Olof Holmgren, Vänsterns studentförbund och Anders Carlberg, Fryshuset.

Utrikespolitiska deklarationen
Samtal med Ekots Fredrik Furtenbach om utrikespolitiska deklarationen och den debatt som sänds efter klockan nio.

Programledare: Lasse Johansson
Producent: Håkan Widman
hakan.widman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".