Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Sagt om P1-morgon

Publicerat måndag 9 mars 2009 kl 14.25

P1-morgon ska vara ett program som berör, väcker känslor och både skildrar och skapa debatt.

Många har en åsikt om programmet. Här samlar vi en del av allt som sägs, tycks, skrivs om P1-morgon

God Morgon!
Hörde precis inslaget om Samhall och intervjun med chefen för Samhall. Blev lite förgrymmad när hon kritiserade Arbetsförmedlingen för att vi anvisat den kvinna som tidigare haft problem med axlarna men som nu var ganska frisk. Hon hade ju ett funktionshinder när hon anvisades till Samhall. Sedan är det ju deras sak att jobba ut henne på den öppna arbetsmarknaden. Det ligger ju i sakens gång att AF anvisar personer med funktionsnedsättningar. Samhall anställer personen och rehabiliterar och jobbar sedan för en ”övergång” som det kallas till annat arbete på öppna arbetsmarknaden. Bara så att ni vet!
Vänliga hälsningar Maria S, 22 april 2009

Godmorgon P1-morgon
RIS kräver också att man kan leverera ROS.
Detta morgonprogram onsdagen den 22 april sköttes med suverän hand av Cecilia Strömberg.
Nyhetsuppläsaren Per Edberg är ju oslagbar i sin presentation och nyhetsinslaget hade just inslag från Margareta Svensson och Daniel Alling och Bengt Therner på ett elegant sätt. Inslaget om vindkraftens problem helt utmärkt redogjort av Per Eurenius likaså. Ibland får jag ett känsla som säger mig: hur kan något så flyktigt som en radiosändning under några timmar vara så innehållsrikt och så skickligt redigerat och så väl regimässigt bra framfört, tekniskt och språkligt elegant. Får dessa utrikeskorrespondenter veta vilken tillgång de är, somliga lyfter ju dagen: Daniel Alling, Hanna Sahlberg, Margareta Svensson, Per Eurenius, Cecilia Uddén och Christer Fridén för att nämna några.
Tack Morgonredaktionen utan Er vore dagen inte lika intellektuellt rik.
Bengt Rosell, P1-lyssnare i Lindome

Märkligt hur journalistiken kan vara så präglad av okunnighet som när det gäller kyrkliga/religiösa frågor. Kanske gäller detsamma på andra områden som jag inte är kunnig på? Här fastnar Camilla Kvartoft i frågan om präster kan vägra viga/välsigna. Det har aldrig funnits ett obligatorium för präster att ställa upp och viga i alla situationer. Det innebär alltså inget nytt. Hur kan man missa det verkligt viktiga i intervjun med biskoparna: att de som styr i kyrkan är utsedda av politiska partier och egentligen, tillsammans med en del biskopar, vill ha en statskyrka, trots att denna upphörde år 2000? Och det internationellt helt uppseendeväckande att de politiska riksdagspartierna styr en kristen kyrka (och som därmed naturligtvis beslutar som riksdagen vill!). Så det viktiga i biksopsintervjun borde ju vara just att biskop Söderberg fortfarande hävdar en sammanblanding mellan stat och kyrka medan Nordin vill få ett tydligare utövande av myndighet genom att allt myndighetsutövande måste ligga på statsmakten.
Leif W. Östborg

”Nu är P1 och P1 morgon några av världens mest jämställda kanaler och program - med nästan 100% kvinnor!”
Lyssnarhälsningar
Hans Jensen, Stockholm

”Ni får absolut inte sluta med P1 Morgon (eller Studio Ett)! Jag skulle inte klara mig utan dessa fantastiska program, nyhetsmonster som jag är. Ni har fått mig att börja lyssna på P1! Tack!”
Via e-post från Ulrika Ström, Malmö

”Ni är bäst! Och alltid samma flyt och skarpsinne. Inte en morgon utan er. (Om jag inte har sovmorgon...)”
Via e-post från Hans Bendroth, Brösarp

”Jag ser på webbplatsen att ni planerat in program inför EU-valet. Jag hoppas att det kommer lika intensiv bevakning inför kyrkovalet.”
Via e-post från Ragnar Ståhle

”Vilken morgon!
Först får Peter Althin mig att tänka att det ändå finns bra advokater och jag börjar nästan tro att hela barnamordshistorien inte bara är ett stort misstag.
Sen hör jag hur amerikanska tidningar löser den ekonomiska krisen genom att låta indiska reportrar skriva lokalnyheter.
Helt på tvärsen, och jag tror inte riktigt på det, men ändå, en sån idé!
Och sen sveps jag iväg till gränsen mellan Indien och Pakistan för att fundera över hur jag skulle ställa mig till att dricka te med gränsvakterna. Och hur det är i Daramsala nuförtiden, och om det någonsin blir någon ordning i Tibetfrågan.
Och allt detta på min femtonminuterspromenad till jobbet. Man blir glad.”
Lyssnarsynpunkt från Sanna 11 mars 2009

”I dag tycker jag att P1-morgon var bättre än vanligt, mycket tack vare programledaren Anna Hernek. Hon gör naturliga intervjuer och ställer enkla relevanta frågor utan onödiga svårbegripliga krusiduller och har dessutom en behaglig röst
Lyssnarsynpunkt från Jenny Johansson 6 mars 2009

”En morgon när jag lyssnade på  P1 morgon berättade man om Obamas ”linjetal”.  Det gavs dock ingen förklaring på vad ett linjetal är. Det måste ju vara  skillnad mellan ett sådant och ett vanligt tal annars kunde man väl bara säga ”tal”?
Lyssnarsynpunkt från Marie 6 mars 2009

”På P1-morgon för någon vecka sedan intervjuades en kvinna inom temat: ”varför förverkligar inte kvinnor oftare sina drömmar: - startar eget”. Hon hade så bra svar: ex -tjejer försöker alltid ta reda på allt innan och det kan ta ett år att läsa på ALLT om enskilt bolag meda män bara kör igång och lär sig det nödvändigaste i efterhand”.
Lyssnarsynpunkt från  Johanna Edman 2 mars 2009

”Kan Ni ge Er! Att lyssna på P1-morgon brukar vara ett sätt att slippa kvällstidningskvaller. Lägg ned bröllopsrapporteringen - det räcker nu!”
Lyssnarsynpunkt från Bengt 27 februari 2009

”God morgon! Förhoppningsvis är Bengt Gustavsson (om han nu stavar sitt namn så) fortfarande professor i ASTRONOMI och inte arkeologi! Tyvärr ganska ofta som namn, ”position” mm presenteras fel i radions program. Naturligtvis många inslag med nya medverkande, men ändå!
Hälsningar från flitiga och uppskattande (var får ni allt ifrån?)P1-lyssnarna Anita & Nils Stenberg 23 februari 2009

Hej alla på P1 morgon!
Jättemycket tack till er alla för ett perfekt program.
Jag lyssnar varje dag från 05,30 fram till 08.00 ibland även lite senare.
När man har lyssnat den tiden, då vet man allt vad som har hänt under natten och vad som kommer att hända under dagen (troligtvis)
Nu under pågående Saabkris saknar jag dock kommentarer från ”korrarne” om vad som sägs om den i övriga Europa, Usa, eller är inte den så stor så man reagerar där? De har kanske nog av sina egna problem! Som sagt, jättemycket tack till er alla som jobbar med programmet, i Sverige och utomlands.
Hälsning Kjell Bengtsson 20 februari  2009-03-08 

”Hej, bra att ni vill ha in åsikter om ämnen ni tar upp.
Nu gäller det elpriserna som jag tycker har blivit fruktansvärda på några år. En mångdubbling när jag ser på mina räkningar från 70- och 80-talet. Vi betalar ju för den sista kilowatten, alltså den dyraste, speciellt då den kommer från utlandet. Vi stackars svenskar stoppar våra pengar i utländska hajar om man ser på ägarstrukturen i vissa företag. Jag klarar mig än trots arbetslöshet, men hur klarar den sig som har en villa med direktverkande el och 30 000 kwh per år. Vi har blivit grundlurade av politiker och elföretag.
Lyssnarsynpunkt från L G Karlsson 19 februari 2009

God morgon!
Jag vill ge Camilla Kvartoft ett fång rosor för hennes utomordentliga sätt på vilket hon håller programmen igång. Hon är den totala suveräniteten.
Hälsningar BO 19 februari 2009

”Hej!
Jag lyssnar regelbundet på flera P1-program - men saknar någon att diskutera dem med. Det skulle vara intressant om det fanns någon - inte vet jag - chatt eller blogg i anslutning till webbsidan - där man kunde diskutera programmen med andra vanliga lyssnare. Eller det kanske finns?
Lotta 16 februari 2009

”Bara en lite rättelse SLU står för Sveriges Lantbruks Universitet. Inte Statens Lantbruks Universitet.
Tack för ett bra program”.
Mvh Robert 16 februari 2009

”Eftersom jag dels varit i IT-branschen i 45 år och dels är en gnällig besserwisser kan jag inte låta bli att påpeka följande (apropå utmärkteAnders Jonsson om kärnkraften):
Frågan är inte ”digital” utan ”binär”! Motsatsen till digital är ”analog” och sådana frågor finns inte, mig veterligen.
Det binära talsystemet består av ettor och nollor, dvs antingen eller...  Det decimala systemet bygger på 10 siffror och det hexadecimala på 10 siffror + bokstäverna A-F. ”Byte” är t ex ett uttryck som används i hexadecimala sammanhang till skillnad från ”bit”, som är en enhet i det binära talsystemet.
Lätt som en plätt!
Tack för att ni gör vårt sucessiva uppvaknande njutbart varje vardagsmorgon”.
Bästa hälsningar Bernt Malmkvist 12 februari 2009

”Intressant inslag om Scanias välvilja att satsa pengar på internutbildning. Framsynt. Synd att ni inte med ett ord nämnde att det är det sk strukturfondpartnerskapet som betalar kalaset. En fond inrättad på ”order” av EU. Och alla pengar är så vitt jag förstår skattepengar. Så mycket för Scanias välvilja.
Risig journalistik skulle jag vilja påstå.
Mvh Pierre Gräff, Nacka 12 februari 2009

”Jag hoppas verkligen att det inte blir en ny klappjakt på polisen typ Göteborgskravallerna. Det viktiga är ändå att ungdomar i Rosengård kastar sten på poliser, brandmän, ambulanspersonal och andra. Att några poliser tappar humöret och säger olämpliga saker får inte leda till att ni massmedia tappar fokus på vad som är problemet. Det är svårt att kritisera invandrarungdomar. Det är betydligt lättare att kritisera poliser. Det är mer tillåtet men snälla – starta inte ett nytt meningslöst drev.
Lennart Andersson, Skövde 6 februari 2009

” Jag hörde nyss ett inlägg om att svordomar skulle vara ett naturligt inslag i radio och TV. Mot bakgrund av ett alltmer ökat bruk av dessa ”kraftuttryck” i media, vill jag med all kraft tillbakavisa en sådan åsikt! Vi har ett rikt språk som gott och väl räcker till utan  bruk av svordomar. Tidigare var svordomar sällsynta i radio och TV. Varför har detta på senare tid ändrats? Är det en ny policy som införts i public service? Det vore intressant att få svar från dessa medias ledningar! När jag gick i skolan fick vi lära oss att det var både fult och förråande att svära. Det gäller enligt min mening fortfarande!”
Lyssnarsynpunkt från Tord Jägerskog 5 januari 2009

”Tänkte bara berätta att det är en fröjd att lyssna på P1 Morgon, Ekot och era Utrikeskorrespondenter.
Jag lyssnar mycket på radio och det finns ingen kanal som ens kommer i närheten av den kvalité som P1 har. Studioreportrarna på P1 Morgon och Utrikeskorrespondenterna är enligt mitt tycke extra proffsiga, korrekta och förtroendeingivande.
Det finns annat bra i P1 också men som sagt P1 Morgon och Utrikeskorrespondenterna är ensamma på topp!
Vänligen Andréas Polzer 2 januari 2009

Till Camilla Kvartoft

” Jag vill gratulera dig till det lysande reportaget från Skärholmen/Sätra på nyårsdagen i P1. Strålande! Jag lyssnar troget på dig i P1-morgon men hade aldrig hört dig rapport.era på det sätt du gjorde från dina hemtrakter. Mer sådant. Tack!”
Sune Carlsson 1 januari 2009

”Min allra finaste sommarblomma till er alla som bidragit till de fantastiska programmen om hanteringen av grisarna som blir till mat”.
Hälsningar Annika Rullgård 17 december 2008

” Hej! Vaknade vid sjutiden idag och satte på P1-morgon. Vill bara berätta hur glad jag blev över vilka bra reportage om Laval-utredningen och fordonsindustrin. Verkligen bra intervjuer med genomtänkta frågor som gav innehåll till frågorna. Man fick många olika perspektiv genom de personer som intervjuades. Det enda jag saknade var någon från facket när Laval-utredningen diskuterades. Men vilket bra program! Ska absolut fortsätta lyssna. Tack så mycket!”
Zandra Valencia 12 december 2008

” I onsdags vaknade man upp till ännu en svart dag i Finland, mindre än ett år efter dödsskjutningarna i Jokelaskolan i Tusby. Den här gången hette samhället Kauhajoki. Händelsen analyserades på ett föredömligt sansat och nyanserat sätt av P1-morgon, en analys som kompletterades i Studio Ett under eftermiddagen”.
Erik Löfvendahl i Svenska Dagbladet 26 september 2008

”Det första som möter mina öron är ett inslag i P1-morgon om ökande – eller icke-minskande – arbetslöshet här i landet. Tror ni då att man kallade in en insiktsfull expert eller analytiker som med perspektiv på frågan kunde förklara orsaker eller konsekvenser för oss? Nej, enligt allt mer tröttsamt och slitet manér ringer man upp två partistämplade tidningsmän som med (m)- respektive (s)-stämplade färdigprocessade floskler får käbbla i mun på varandra att allt är utlandets fel respektive att allt är regeringens fel”.
Dag Bjerke, Svenska Dagbladet 15 augusti 2008

Om P1-morgon inför 10-årsjubiléet november 2008
Barbro Hedvall, ledarskribent på Dagens Nyheter:

”Jag är en varm vän av radion, särskilt P1.

Varför lyssnar du på P1-morgon?

Det är det effektivaste sättet för mig att komma in i dagen. Jag får både dagsnyheterna och analyserna. Jag tror att jag delar detta med övriga P1-morgonlyssnare.

Jag kan använda tiden effektivt, jag lyssnar både på radion och läser tidningarna samtidigt. Det är praktiskt! ”

Barbro Hedvall, ledarskribent på Dagens Nyheter 

Och så här lät det precis efter den första sändningen av P1-morgon 5 november 1998: 

”P1-morgon är det största som hänt i Radiohuset på 75 år, säger den fryntlige Abrahamson när jag ringer honom. Möjligen förväxlar han betydelsen av programmet för radion med betydelsen för honom själv, men de flesta i huset tycks vara ense om att P1-morgon är något stort, snudd på kulturrevolution. Men om man på morgonen tillhör den krympande skara som knappar in P1 upptäcker man till sin förvåning att inte mycket har hänt. Samma eko-nyheter, samma kultur och samma trista väder”.
Peter Kadhammar i Expressen 5 november 1998.

”Möjligen har morgnarna med P1 kunnat uppfattas som lite hårdsmälta. Knäckebröd och müsli jämfört med morgontelevisionens syltfyllda croissanter. Men nu är det sedan några dagar soffradio som gäller. In med Alexander Bard som tidningspratare, ut med knastertorra tidningskrönikor. Nedkortade nyheter och i stället samtal med inbjudna gäster och en programledare, (precis som på tv) som kan ”guida lyssnarna genom morgonen”, som det hette i förhandsreklamen. Vi som envist stannat kvar vid P1:s morgonsändningar trots den hårdnande konkurrensen har gjort det därför at vi vill ha hårdkokt information, nyheter och sakliga upplysningar. Hade vi velat ha samtal, löst prat och personliga programledare hade vi slagit på tv”.
Marie Söderqvist i Svenska Dagbladet 5 november 1998.

”Okej. Jämför man med de andra etermedierna är P1 bäst för den som vill håla sig informerad. Och omgjörningen har gjort det lättare at ta till sig P1:s kvalitet. Även om morgon-tv inte är långt efter. /…/ Det känns dock som om de varit för fega med att fräscha upp även sitt innehåll. Vill man vara nyhetsledande måste man våga peta i vissa redaktioners inriktning ibland. Att ha med en andakt för att religionsradion ska få göra sitt känns avigt och anakronistiskt. Och vetenskapsnyheterna är lite väl puttriga.”
Johan Berggren i Dagens Nyheter 4 november 1998.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".