1 av 4
2 av 4
Säkerhetsvakter vid domstolen i St. Poelten, söndagen 15 mars 2009 AP Photo/Hans Punz/Scanpix
3 av 4
Gordon Brown AP Photo/Sang Tan/Scanpix
4 av 4
Cecilia Strömberg

Måndagen 16 mars

med Cecilia Strömberg

Rättegång mot Fritzl
I dag börjar rättegången mot Josef Fritzl, mannen som höll sin dotter inspärradi en källarhåla i 24 år. Den 73-årige Fritzl anklagas för mord, våldtäkt, incest, olaga hot.
Samtal med Per Eurenius, korrespondent i Berlin.
Samtal med Katarina Haidler, svenska, boende i Österrike.

Lösning i Pakistan
I Pakistan har regeringen gett efter för oppositionens krav att återinsätta den domare i högsta domstolen, som sparkades av den förre presidenten Pervez Musharraf. Igår pågick gatuprotester i Lahore, och idag skulle det hållas en protestmarsch i huvudstaden Islamabad, men den har nu ställts in. Konflikten om domarna har pågått länge, och har utvecklats till en maktkamp mellan presidenten Asif Ali Zardari och oppositionsledaren Nawaz Sharif.
Samtal med Nils Horner, Sveriges Radios Asienkorrespondent.

Höga bonusar
Flera företag har nu tvingats backa från planer på att höja ersättningar till ledningarna, antingen i form av bonus, som i fallet med AMF pension i helgen, eller i form av lön, som i fallet med banken SEB. Höjda ersättningar i miljonklassen till chefspersoner samtidigt som pensionärer får minskad pension har stuckit i ögonen, och också startat en debatt som ifrågasätter hela bonussystemet. Samtal med Elisabeth Gerle, etikprofessor i Uppsala och Peter Norberg, doktor i etik på Handelshögskolan.

Stor ökning av nätdrog
Spridningen av drogen Mefedron som säljs via internet har ökat dramatiskt de senaste månaderna. I slutet av förra året dog en 18-årig kvinna som tagit drogen och både polis och sjukvårdspersonal oroar sig nu för att användandet ökar. Samtal med Steve Alm, strategisk analytiker och expert på narkotika, vid Rikskriminalpolisen och Stefan Sparring, överläkare på Maria Ungdom i Stockholm.

Nationella prov för 9-åringar
Nu är det dags att kontrollera om sveriges nio-åringar kan vad de ska. Idag är första gången som elever i årskurs tre skriver nationella prov. Tanken är att man ska se hur de når upp till de kunskapsmål i svenska och matematik som regeringen fastställde 2007.
P1 Morgon har besökt Södermalmsskolan i Stockholm. Reportage av Nils Eriksson.
Samtal med Eva-Lis Sirén, Lärarförbundet och Lennart Gabrielsson, SKL, Sveriges kommuner och landsting.

Kris för Gordon Brown
I Storbritannien håller det konservativa Tory-partiet på att få tillbaka sin starka ställning bland väljarna. För bara några månader sedan var premiärminister Gordon Brown hyllad och många hoppades att han skulle rädda britterna ur den ekonomiska krisen. Men nu har det svängt, och det talas allt mer om vem som ska efterträda Brown. Reportage av Maria Eksedler.

Korrespondentkrönika
Krönikan kommer idag från Kjell Albin Abrahamson

Programledare: Cecilia Strömberg
Producent: Helena Sjöholm
helena.sjöholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".