1 av 4
2 av 4
Lasse Johansson
3 av 4
Tata Nano Europa. Foto: AP Photo/Keystone, Martial Trezzini/Scanpix
4 av 4
Cannabis Sativa. Hampa. Foto: Lars Pehrson / SvD / Scanpix

Rekordbillig bil säljs i Indien och gängbråk om knark i Danmark

Måndag 23 mars

Världens billigaste bil säljs i Indien
Mitt under den svåra krisen för världens stora biltillverkare så lanseras Tata Nano. Bilen kostar cirka 16 000 kronor och ska göra det möjligt för världens fattiga att skaffa bil. Vad får det för konsekvenser för klimatet och övriga bilindustrin?
Samtal med Bertil Moldén, Bil Sweden och Magnus Nilsson, trafikexpert på Naturskyddsföreningen.

Bankkris i USA
I torsdags var Riksgäldens chef Bo Lundgren på besök i USA och talade inför kongressen om hur svenska staten räddade och förstatligade banker i början av 90-talet. I dag lättar den amerikanske finansministern Timothy Geithner på förlåten i en artikel i Wall Street journal om hur han tänker lösa den amerikanska bankkrisen, men i huvudsak tänker han lyfta ut de osäkra fordringarna från bankerna och lägga dem i bolag som är finansierade av både privat och statligt kapital.
Samtal med Bo Lundgren, Riksgälden.

Ingen budget för socialbidrag
Två av tre kommuner i landet har inte budgeterat för att socialbidragskostnaderna kommer att öka i år och förklaringen är att budgetarna planerades och klubbades precis innan finanskrisen exploderade och lågkonjunkturen började ta fart.
Samtal med Sarita Hotti, ordförande i arbetsmarknads- och familjenämnden (S) och professor och välfärdsforskaren Joachim Vogel.

Krav på legal haschförsäljning i Danmark
Handeln med hasch är den största orsaken till dom pågående, våldsamma uppgörelserna mellan kriminella gäng i Danmark som krävt flera människoliv. Nu argumenterar både läkare och politiker för att avkriminalisera försäljningen av hasch för att få ett slut på våldet.
Reportage av Gösta Lempert.
Samtal med Jonas Karlsson, Tullverket och Björn Fries, Preventionscentrum.

Gruvarbetare protesterar i Kiev
Den svåra ekonomiska krisen i Ukraina har lett till ett ökat missnöje bland befolkningen med landets politik. Den här veckan planerar flera tusen gruvarbetare från östra Ukraina att åka till huvudstaden Kiev för att protestera mot att deras löner inte betalas ut i tid.
Reportage av vår korrespondent Fredrik Wadström.

Jade Goody död i livmoderhalscancer
I helgen dog den brittiska såpastjärnan Jade Goody i livmoderhalscancer, bara 27 år gammal. Goody har blivit enormt omtalad, först som hånad och kontroversiell b-kändis i såpan Big Brother och nu som en förebild när det gäller att tala öppet om livmoderhalscancer.
Samtal med Maria Eksedler Londonkorrespondent och Lena Marions, docent Karolinska sjukhuset.

Miljöförstöringen hotar kulturarv
Luftföroreningar och försurning hotar att allvarligt skada 1000 år gamla skatter och metallföremål. Malin Grundberg, pedagog vid Historiska museet i Stockholm berättar om en ny utställning som visar sambandet mellan försurning och förstöring av metall. Reporter Inga-Lill Hagberg-Desbois.

Utrikeskrönikan
Morgonens krönikör är vår Londonkorrespondent Maria Eksedler.

Programledare: Lasse Johansson

Producent: Kristian Åström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".