1 av 3
2 av 3
Camilla Kvartoft
3 av 3
Foto: Cecilia Uddén.

Hedersförtryck undersökt

Måndag 14 april

Upp till 4 000 tonåringar bara i Stockholm kan leva under hedersförtryck som bryter mot svensk lagstiftning. Den slutsatsen drar kommunen från en stor enkät med 2000 niondeklassare i stockholm. Sara Muhammad, initiativtagare till föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime och advokaten Elisabet Fritz ger sin syn på situationen.

Demonstranter ger upp
Sedan militären i thailändska huvudstaden Bangkok omringat ”rödskjortornas” högkvarter har demonstanterna nu bestämt sig för att avblåsa protesterna.  Nils Horner rapporterar fråm ”rödskjortornas” högkvarter.

Utrikeskrönikan
Idag signerad Lars Palmgren, Santiago.
 

Konsumtion lösningen på krisen?
Enligt prognosen från handelns utredningsinstitut går detaljhandeln mot sitt sämsta resultat sedan 1993. Trots uppmaningar till konsumtion väljer många att istället spara pengarna. Reportage av Karin Wirenhed och Katja Magnusson.
 
Diskussion om konsumtion är lösningen på den ekonomiska krisen. Annika Hjelm, Cogito och Jonas Frycklund, Svenskt näringsliv.
 

Svalt intresse för EU-val
Majoriteten av svenskarna är ointresserade av valet till EU-parlamentet i juni och bara 48 procent säger att de tänker rösta i valet den 7 juni. Socialdemokraternas partisekreterare, Ibrahim Baylan och Moderaternas partisekreterare Per Schlingman om det svala intresset för EU-valet.

Reaktion på raketen
Efter Nordkoreas raketuppskjutning förra helgen försöker omvärlden enas om en respons. Men hittills är FN:s säkerhetsråd splittrat. USA, Sydkorea och Japan är i spetsen för länderna som vill straffa Nordkorea, men USA måste samtidigt värna om de två amerikanska journalister som nyligen gripits av Nordkoreansk polis. Reportage av Nils Horner.

Hämndlystna pirater
- Aldrig förr har de varit så arga, säger somaliska journalisten Abukar Albadri. P1-morgons reporter har träffat honom för att tala om den senaste tidens kapningar av fartyg utanför Somalias kust. Och hur kommer piraterna att svara på USA:s blodiga fritagning av en amerikansk sjökaptén i helgen? Reportage av Anna-Karin Sivberg och samtal med Karl Sörenson, Totalförsvarets forskningsinstitut.

 

Egyptisk bloggare misshandlad
Den världskände egyptiske bloggaren Wael Abbas som var i Sverige för bara ett par veckor sedan och föreläste på grävande journalisters seminarium i Örebro blev i påskhelgen misshandlad i sitt hem i Kairo. SR:s mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén träffade honom efter attacken. Samtal med Cecilia Uddén och Katrin Gustafsson, general för seminariet för grävande journalister i Örebro.
 


Programledare Camilla Kvartoft
Producent Eva Milger Björk

eva.milger-bjork@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".