1 av 5
2 av 5
Cecilia Strömberg
3 av 5
Chefen för WHO, Margaret Chan, höjde igår varningsnivån för svininfluensan från fyra till fem. Foto: Martial Trezzini/Scanpix
4 av 5
Wanja Lundby-Wedin vid förra årets förstamajtåg i Malmö. Foto: Drago Prvulovic/Scanpix
5 av 5
Daphne Gondwe intervjuas av Anders Holmberg och Jörgen Huitfeldt. Foto: Anders Holmberg.

Svininfluensan och politik i EU

WHO höjer varningsnivån för svininfluensan till fem.
Det första dödsfallet har rapporterats utanför Mexico men hårdast drabbat är fortfarande Mexico. I Mexico City med över 20 miljoner invånare hålls restauranger och skolor fortfarande stängda. Hur påverkar det här vardagen? Samtal med svenska journalisten Ylva Mossing i Mexico City.
Svenska myndigheter har nu sagt att det bara är en tidsfråga innan svininfluensan kommer till Sverige. Folkhälsominister Maria Larsson berättar om hur förberedelserna går till.

S och V i parlamentet
Socialdemokraterna och vänsterpartiet brukar ju samarbeta i Sverige men inte särskilt ofta i Europaparlamentet. Där sitter partierna i olika partigrupper. Vad får det för konsekvenser? Reportage Willy Silberstein, vår korrespondent i Bryssel.

Alkohol i fattiga länder
Samtidigt som alkoholkonsumtionen i Europa viker så ökar den kraftigt i de fattigare delarna av världen och i södra Afrika har forskarna börjat se en allt tydligare koppling mellan alkoholen och HIV-smittan.
Reportage av Jörgen Huitfeldt och Anders Holmberg

Samtal med Pia Engstrand, HIV-specialist på SIDA.

Upprop mot S och LO-toppar
Inför första maj mobiliserar nu flera fackliga ledare ett upprop mot Vanja Lundby Wedin och Mona Sahlin. Ska man sluta leden eller öppet kritisera sina egna ledare? Diskussion mellan Dennis Bäckman, Pappers och Jörgen Olsson, Hotell- och restaurangfacket i Gävleborg, Dalarna och Härjedalen.

Epidemier genom historien
Svininfluensan skapar oro och nya bekymmer över världen. Vilka historiska lärdomar kan vi dra av tidigare liknande sjukdomar och epidemier? Samtal med historieprofessorn Dick Harrisson.

Talen på första maj
Med AMF-historien i backspegeln och sämre opinionssiffror för socialdemokraterna frågar sig många vad arbetarrörelsen ska säga på första maj i år. Diskussion mellan Göran Greider, chefredaktör för Dala-Demokraten och Nisha Besara, chefredaktör på Dagens Arena.

Utrikeskrönikan
Idag signerad Margareta Svensson, Johannesburg.

Programledare: Cecilia Strömberg
Producent: Malin Olofsson
malin.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista