1 av 5
2 av 5
Lasse Johansson
3 av 5
Opinionsbildare från Mellanöstern. Foto: Marc Femenia/SCANPIX
4 av 5
Stora Barriärrevet. AP Photo/Queensland Tourism, HO/SCANPIX
5 av 5
Kravaller i Manishyet Nasr i Kairo. Foto: AP Photo/Nasser Nouri/SCANPIX

Kravaller i Egypten efter grisslakt

Slakt av grisar upprör kristna i Egypten
I Egypten har staten beslutat att alla landets grisar ska slaktas. Först sas det att det var för att förhindra svininfluensan, nu kallas det en allmän hälsoåtgärd. Fattiga i Kairos slumområden kastade igår sten på polisen för att stoppa slakten av grisar. Samtal med Hanna Abu al-Ghar i Kairo om oron för den nya influensan.
 

Fattiga världens beredskap inför den nya influensan
I västvärlden satsas stora belopp på att skydda befolkningen mot spridningen av influensa. Men hur förberedda är världens fattigaste länder? Samtal med läkaren Johan von Schreeb, hör också läkare i Egypten och Bangladesh.
 

Sexköpslagen avskräcker inte
I tio år har lagen mot sexköp funnits, men trots att förbudet ska avskräcka så tycks intresset för att köpa sex vara stort över hela landet och få personer döms för brottet. Sveriges Radios reportrar satte ut falska sexköpsannonser och fick 1000 svar på en vecka. Reportage av Sofia Boo.

Debatt om sexköpslagen med Birgitta Ohlsson, folkpartiet och Susanne Dodillet, forskare i idéhistoria.

Carlsberg bröt mot etiska regler i Malawi
Den danska öljätten Carlsberg har fått kritik för sin verksamhet i Malawi, i helgen berättade P1programet Kaliber om hur företaget bryter mot sina egna uppföranderegler när det gäller marknadsföringen. Malawi är ett av världens fattigaste länder och många har alkholproblem. Debatt om Carlsbergs marknadsföring i Malawi med Dag Endahl på norska biståndsorganisationen FORUT och Janda Campos, Carlsberg.

Demokratiaktivism i arabvärlden
På uppdrag av Utrikesdepartementet bjuder Svenska Institutet i Alexandria varje år in ett antal unga opinionsbildare från Mellanöstern och Nordafrika för att lära dem nätverka och använda sociala medier för förändring. Det uttalade syftet är positiv samhällsförändring. Vår korrespondent Cecilia Uddén har träffat några av de unga ledarna.

Drömjobb på paradisö
Vajande palmer, klarblått vatten och fantastiskt djurliv. Mer än 30 000 personer har sökt jobb som fastighetsskötare för öarna vid Stora Barriärrevet i Australien. Reportage av Nils Eriksson.

Utrikeskrönika
Morgonens krönikör är Kjell Albin Abrahamson i Gdansk.

Programledare: Lasse Johansson

Producent: Katja Magnusson

katja.magnusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".