1 av 5
Pia Fridén
2 av 5
3 av 5
Ett piratskepp i Adenviken, Somalia, taget från en sydkoreansk helikopter. Foto: South Korea´s Joint Chiefs of Staff/Scanpix
4 av 5
Tjeckiens president Vaclav Klaus. Foto: Stanislav Zbynek/Scanpix
5 av 5
Brinnande lastbil i västra Belfast under sammandrabbningarna i mars i år. Foto: Peter Morrison/Scanpix

Hemlösa barnfamiljer i Malmö och slidkrans i stället för mödomshinna

 

Svårt för hemlösa med barn
Alltfler barnfamiljer lever som hemlösa. Bara i Stockholm och Malmö handlar det om fler än 500 barn, enligt ny statistik. I Malmö bor barnfamiljerna på olika tillfälliga boenden som kommunen har ordnat. Boendena har kritiserats under lång tid för att vara undermåliga och ligga långt utanför övriga samhället. Reportage av Natacha López.

Diskussion med Katrin Stjernfeldt Jammeh, socialdemokratiskt socialkommunalråd i Malmö, och Marcus Knutagård vid Lunds universitet, författare till en ny avhandling om Malmö stads insatser för hemlösa.
  

Tjeckerna röstar om Lissabonfördraget
I dag hålls omröstning i det tjeckiska överhuset i parlamentet om Lissabonfördraget, som ger EU-parlamentet mer att säga till om. Omröstningen ses som en ödesdag för EU-samarbetet. Tjeckien hör, med den EU-skeptiske presidenten Vaclav Klaus i spetsen, till de länder som har dragit ut på godkännandet av fördraget. Samtal med Mats Braun forskare i statsvetenskap vid Institutet för internationella relationer i Prag.
Samtal med Annika Ström Melin, Europareporter.

Svenska marinen sätts in mot somaliska pirater
I helgen kapades ytterligare ett skepp av de pirater som härjar i Adenviken utanför Somalias kust och på lördag åker 152 svenskar till Adenviken utanför Somalia för att skydda FN:s matprograms mattransporter till Somalia.
Samtal med Said Mahmoudi, professor i internationell rätt, som forskat om havsrätt vid Stockholms universitet.
Reportage av Nils Eriksson med svensk-somalier som stödjer piraterna.

Afghanistans och Pakistans presidenter till USA
I dag ska USA:s president Barack Obama träffa sina kollegor från Pakistan och Afghanistan. Och inför besöket har USA skärpt sina krav på att båda länderna ska ta itu med de Talibanrebeller, vars inflytande för var dag blir större i regionen, inte minst i Pakistan som är en kärnvapennation.
Samtal med Ginna Lindberg, USA korrespondent.

Politiska våldet i Nordirland fortsätter
I den brittiska provinsen Nordirland har det fortsatt att vara ganska oroligt, efter att det politiska våldet blossade upp på nytt med de tre morden i mars. Många människor verkar vara bekymrade för vad som ska hända. Det finns risk för mer våldsamheter och att turismen påverkas.
Reportage av vår korrespondent Maria Eksedler.

Mödomshinnan - ett laddat ord
För att ta död på myten om mödomshinnan lanserar RFSU ett nytt ord: Slidkrans. Men hur bra är det ordet? Och hur mycket myt är mödomshinnan?
Samtal med Åsa Regnér, generalsekreterare på RFSU och Marc Bygdeman, professor emeritus i gynekologi.

Utrikeskrönika
Idag signerad Stefan Winiger, Strasbourg.

Programledare:
Pia Fridén
Producent:
Katja Magnusson
katja.magnusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista