1 av 3
2 av 3
Anna Hernek
3 av 3
Miles Hall, vapenhandlare i Oklahoma City.

Stopp för olja & kol, amerikansk vapenhamstring

Krisens Zimbabwe
Det politiska läget i Zimbabwe förvärras från dag till dag och 18 människorättsaktivister och medlemmar i regeringschefens Morgan Tsvangirais parti MDC har återigen fängslats. Frågan som nu många ställer sig är om regeringskoalitionen kan överleva och om landet kan ta sig ur den svåra krisen den befinner sig i. Samtal med Anna Tibblin, regionchef för Kooperation Utan Gränser i södra Afrika, och själv bosatt i Zimbabwes huvudstad Harare kl 6.15

Terrorbrott
I går kväll var det sista förhandlingsdagen före slutpläderingarna i rättegången mot den 43-årige svenske man som står åtalad för terrorbrott i USA. Han är anklagad för att ha byggt upp ett islamistiskt träningsläger i landet. Svensken hade möjlighet att ge sin egen version av vad som hänt men valde att inte vittna. Daniel Alling, SR:s  New York-korrespondent rapporterar.

HVB-hem
Hör om fallet med en trettonåriga flicka som tog sitt liv när hon vårdades på ett behandlingshem i Småland. Flickan hade blivit misshandlad av äldre pojkar som också bodde på hemmet och efter flickans död kom det fram att hon sagt att hon blivit också sexuellt utnyttjad. Ann Holmberg, enhetschef på sociala tillsynsenheten på Socialstyrelsen deltar.

Partnerskap
EU vill stärka banden österut och på toppmötet i Prag idag sjösätts officiellt projektet där sex länder i det forna Sovjetunionen ska knytas närmare eu genom handel, bistånd och mer öppna gränser. Det är Georgien Ukraina och Moldavien, Armenien Azerbadjan och Vitryssland. Stefan Winiger och Fredrik Wadström, SR:s korrespondenter medverkar.

Vapenhamstring
USA:s president Barack Obama väntas skärpa vapenlagarna inom kort. Detta har resulterat i att vapenförsäljningen exploderat på många platser som till exempel i konservativa Oklahoma. Reportage av Ginna Lindberg. kl 7.39

Olja&Kolförbud
Inför EU-valet kräver miljöpartiet ett stopp på utvinning av kol och olja inom EU. EU har som mål att 20% av all energiförbrukning år 2020 ska komma från förnyelsebara källor, men inga bestämmelser för hur de enskilda länderna ska nå dit. Hur mycket ska EU kunna bestämma över vilka energikällor medlemsländerna ska satsa på? Diskussion mellan Peter Eriksson, miljöpartiets språkrör och Gunnar Hökmark, moderat Eu-parlamentariker.

Plåtande prinsar
På fredag öppnar utställningen ”Två prinsar bakom kameran” på Prins Eugenes Waldemarsudde i Stockholm. 130 bilder av Prins Eugene och ett antal av hans unga släkting prins Carl Philips bilder tagna i Botaniska trädgården i Uppsala. Samtal med utställningsanvarig Anna Meister och konstkritikern Nils Forsberg kl 8.15

Utrikeskrönika
Signerad Fredrik Wadström kl 6.27

Programledare: Anna HernekProducent: Kristian Åström
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".