1 av 5
Jörgen Huitfeldt
2 av 5
3 av 5
Pakistanier flyr från Mingora, Swat-dalen. Foto:AP Photo/Naveed Ali
4 av 5
Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX
5 av 5
Stephen Collins är politisk redaktör på tidningen The Irish Times i Dublin.

Flyktingkatastrof i Pakistan och debatt om Centerpartiets själ

Förvärrat läge i Pakistan
I nordvästra Pakistan dödades under söndagen minst 55 talibaner i armens pågående offensiv i Swat-dalen. Hundratusentals flyktingar har flytt regionen och FN:s flyktingorgan UNHCR oroas av situationen för ytterligare 300.000 människor som försöker fly området. Samtal med vik. Ambassadör i Islamabad, Karin Roxman och radions korrespondent Nils Horner.


Ökad press på Irland
Efter att Tjeckiens parlament förra veckan röstade ja till Lissabon-fördraget, så ökar pressen på Irland. I juni förra året blev det nej, men när den ekonomiska krisen förvärrats tycks opinionen svängt. Reportage av Maria Eksedler.

Korrespondentkrönikan
Signerad Asienkorrespondenten, Nils Horner.

Debatt om Centerpartiets värdegrunder
Maud Olofsson omvaldes av en enhällig partistämma i Örebro, ett beslut som möttes med starka applåder. Men alla är inte lika glada över den politiska kurs som Maud Olofsson har stakat ut för Centern. Debatt mellan centerpartisterna Börje Hörnlund och Fredrik Federley.

Trakasserier i Vännäs
I helgen evakuerades sju irakiska familjer från sina hem i Vännäs i Västerbotten efter att ha utsatts för trakasserier av andra vännäsbor som samlats utanför deras hyreshus. Bland annat ska stenar ha kastats mot fönstterrutorna där familjerna bor. I P1 Morgon berättar kriminalkomissarie Dan Andersson vad polisen vet så här långt och Johan Söderling (S) kommunalråd om hur kommunen ska hantera situationen. I eftermiddag ska en manifestation mot rasism hållas i kommunen.

Nya uppgifter om jäv
Flera juridiska experter anser nu att domaren i Pirate Bay-målet var jävig. Sr avslöjar idag nya uppgifter om att den svenska organisation som domaren sitter i styrelsen för, SFIR, ingår i en internationell organisation som aktivt arbetar för att olaglig fildelning ska bestraffas hårdare. I veckan lämnar tingsrätten över målet till Svea Hovrätt som kommer att beluta om det är frågan om jäv. Vad är det som avgör det? Thed Adelswärd är ordförande i Sveriges domareförbund och Olle Ekstedt, tidigare hovrättslagsman ger sin syn på saken.

Kontrakt bryter mot stadgar
Attraktiva hyreskontrakt förmedlas i våra största städer. P1-programmet Kaliber avslöjade att flera bostadsstiftelser bryter mot sina egna stadgar när lägenheter som ska erbjudas till  ”behövande och sämre bemedlade”  istället går till människor med högre inkomster än genomsnittsvensken. Samtal med Homan Anvari, från Husby Unite och Mikael Wiman,  länsaccessor på Länsstyrelsen.

Bortglömd konflikt
I mer än 30 år har kampen mellan den västsahariska befrielserörelsen Polisario och Marocko pågått. Reportage av Nils Eriksson. Samtal med Claes Olsson, statsvetare, som skrivit flera böcker om Västsahara.


Programledare: Jörgen Huitfeldt
Producent: Eva Milger Björk
eva.milger-bjork@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".