EU-kommissionen vill styra flyktingars asylland och Taiwan närmare Kina


Tysk presidentkamp

Återigen kämpar kristdemokraten Horst Köhler och den socialdemokratiska Gesine Schwan om presidentposten i Tyskland. Förra gången vann Köhler, och frågan är varför han inte skulle vinna igen nu på lördag? Per Eurenius, Sveriges Radios korrespondent i Berlin.

Styrning av flyktingströmmar
Enligt EU:s Dublinförordning ska alla flyktingar söka asyl i det EU-land de först kommer till, men nu vill EU-kommissionen kunna stoppa avvisningar av asylsökande till de länder i unionen som har hög belastning med många flyktingar, eller som inte kan garantera en bra asylprocess. Fey Eric från Ghana sitter inlåst i Migrationsverkets förvar i Flen, och väntar på att skickas till ett annat land i Europa, trots att han vill stanna i Sverige. Reportage av Katja Magnusson.

Flyktingdebatt
Nu vill EU- kommissionen kunna stoppa avvisningar av asylsökande till de länder i unionen som har hög belastning med många flyktingar, eller som inte kan garantera en bra asylprocess. Bodil Ceballos, miljöpartist och kandidat till EU-parlamentet debatterar förslaget med den moderata EU-parlamentarikern Anna Ibrisagic.

Utrikeskrönika
Signerad Maria Eksedler, Sveriges Radios korrespondent i London.

Kursändring för Taiwan
Ön Taiwan med drygt 20 miljoner invånare befinner sig ofta i storpolitikens centrum genom sina militära band till USA och konfliktfyllda förhållande till Kina, som fortfarande räknar ön som en utbrytarprovins. Men Hanna Sahlberg berättar i sitt reportage om hur Taiwan nu ändrar kurs och närmar sig Kina.

Försoningsprocess på Sri Lanka
Internationella hjälporganisationer tillåts inte arbeta effektivt på Sri Lanka, trots att hjälbehovet är enormt också efter inbördeskrigets avslutning. Vi pratar med den socialdemokratiska riksdagsmannen Kent Härstedt som nu träffar politiker från båda sidor för att höra om utsikterna till försoning och hjälp att lösa flyktingsituationen.

Svalt EU-val
Om bara två veckor ska medborgare runtom i Europa rösta in sina politiker till EU-parlamentet. Men intresset för att gå till valurnorna är lågt. Vi tar temperaturen på EU-valskampanjerna i Polen, Storbrittanien och Spanien med hjälp av våra korrespondenter Kjell-Albin Abrahamsson och Maria Eksedler, samt frilansjournalisten Petra Socolovsky.

Programledare: Maria Ridderstedt
Producent: Kristian Åström
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista