Plågeri av grisar fråga för EU och moderaterna i utfrågning inför valet

Krav på förbättrade villkor för danska grisar

I Danmark misshandlas grisar på väg till slakt och får skavsår av trånga stallar, visar Ekots granskning. Nu ställs krav på ny lagstiftning inom EU för att garantera bättre villkor för djuren. Debatt mellan Susanna Haby, moderat kandidat till EU-parlamentet och Mikael Gustafsson, kandidat för vänsterpartiet. Samtidigt som restriktionerna ökar när det gäller djurskydd höjs också kraven på ökad produktion. Reportage av Sven Börjesson.

Diskussion om hur svenska matvarukedjor hanterar kött från Danmark med Johanna Stiernstedt, kvalitetschef ICA och Åsa Hagelstedt, Djurskyddet Sverige.

Moderaterna i fokus inför EU-parlamentsvalet

Moderaterna har under de senaste åren svängt något, från att driva och försvara EU-frågor här i Sverige, till att mer betona svenska intressen i Bryssel. Vår reporter Willy Silberstein följde med några av partiets parlamentskandidater på valmöten.


Gunnar Hökmark, Moderaternas förstanamn inför EU-parlamentsvalet, frågas ut av Camilla Kvartoft

Kommentar till utfrågningen av Nisha Besara, chefredaktör Dagens Arena, och Peter Wolodarski, politisk chefredaktör Dagens Nyheter.

Ekonomisk kris i Spanien

Spanien har just nu Europas högsta arbetslöshet, före årets slut kommer den att ligga på 20 procent. Tidigare har tillväxten i byggsektorn skapat ett ekonomiskt under, men motorn har skurit och fastighetsmarknaden kraschat. Reportage av vår korrespondent Stefan Winiger.
 

Lyssnarnas sommarvärd utsedd

Av runt 800 sökande har Håkan Nilsson från Ljusne valts ut att bli lyssnarnas Sommarvärd 2009. Vi avslöjar vem det är. Hör också Bibi Rödöö, projektledare för Sommar.

Bergmans Dramaten

På onsdag kväll öppnar den allra första "Ingmar Bergman Internationella Teaterfestival" på Dramaten i Stockholm. Följ med till Bergmans Dramaten. Reportage av Håkan Widman.

Utrikeskrönikan

Morgonens krönikör är vår Nordenkorrespondent Christer Fridén.

Programledare: Lasse Johansson

Producent: Maria Hansson

maria.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista