Biljätten GM begär konkursskydd och Centern frågas ut inför EU-valet


Amerikanska GM begär konkursskydd
Det är nu klart att den svårt sargade amerikanska biljätten GM kommer att ansöka om konkursskydd. I eftermiddag väntas GM lämna in sin ansökan till en amerikansk domstol. Vad innebär det här för den amerikanska bilindustrin? Samtal med Daniel Alling, Sveriges Radios USA-korrespondent.

Vad betyder det här för SAAB, som fortfarande ägs av GM och just nu genomgår en rekonstruktion där man försöker hitta en ny köpare? Samtal med Stefan Löfgren ekonomi- och fordonsreporter på Göteborgsposten.

Talibanoffensiv mot poliser i Pakistan
Pakistanska poliser får betala ett högt pris för den pågående offensiven mot talibaner och andra extremister. Poliser har skjutits och halshuggits av talibaner, och många polisstationer har attackerats av självmordsbombare. Samtidigt är den pakistanska polisen dåligt utbildad och utrustad. Nils Horner, Sveriges Radios Asienkorrespondent rapporterar från området.

Vad händer med din EU-röst?
På söndag är det dags att välja vilka politiker som ska få representera Sverige i Europaparlamentet. Precis som i ett vanligt val lägger vi väljare vår röst på en politiker i ett parti. Men sen blir det annorlunda- när rösten väl landar i Europaparlamentet så fungerar det inte på samma sätt som vid ett riksdagsval. Susanne Palme, EU-reporter på Ekot, om vad som händer med din röst när den hamnar i EU?

Fokus på Centerpartiet inför EU-valet
2004 gick Centerpartiet till val på ett smalare men vassare EU, och fick in en kandidat. I år upprepar partiet sin slogan. Men frågan är om EU har blivit smalare eller vassare? Och vad är egentligen ett smalare EU? Ekot följde centerns tredjenamn på listan Abir Al-Sahlani på jakt efter väljare i Tensta i nordvästra Stockholm. Reportage av Karin Runblom.

Centerpartiets EU-parlamentariker Lena Ek utfrågas av Camilla Kvartoft.

Herman Melzer, Ekots EU-reporter, Olov Abrahamsson, politisk chefredaktör Norrländska Socialdemokraten kommenterar och PJ Anders Linder, Svenska Dagbladet kommenterar.

Vem får plats på DN-debatt?
Vem får höras på Sveriges mäktigaste debattsida DN-debatt? Enligt en ny undersökning, gjord av PR-byrån Agenda PR, så publiceras dubbelt så många inlägg från representanter för de borgerliga partierna jämfört med de röd-gröna. Det är även ojämnt mellan män och kvinnor. Av dem som fått sina artiklar tryckta på Dagens Nyheters debattsida är 70 procent män. Samtal med Tobias Smedberg från Agenda PR och Mats Bergstrand nyss avgången chef för DN-debatt.

Het konsertsommar i Sverige
U2, Madonna och Bruce Springsteen hör alla till världens absolut största musikstjärnor. Tillsammans med många fler stora artister kommer alla att spela i Sverige någon gång under sommaren. Sommarens konsertutbud har på många håll sagts vara ett av de bästa någonsin i Sverige. Samtal med musikjournalisten och programledaren Hanna Fahl.

Bryssel, måndag
Utrikeskrönika signerad Stefan Winiger.

Programledare Cecilia Strömberg
Producent Håkan Widman
hakan.widman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista