Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.
1 av 3
Anna Hernek
2 av 3
Soraya Muzhghar i Kabuls utbombade Nationalteater. Foto: Nils Horner
3 av 3
Repetion av pjäsen Moder på Kabuls Nationalteater. Foto: Nils Horner

De nya parlamentarikernas politik i EU

Invandringsfientlighet i Europa
De invandringsfientliga partierna rycker fram i flera europeiska länder. Största skrällen står kanske Nederländerna för där det islamfientliga Frihetspartiet. Hur ser utvecklingen ut inom EU? Samtal med Hans Magnusson, Sveriges ambassadör i Nederländerna och Christian Andersson, forskare och sociolog vid Södertörns Högskola. 

Grönt inflytande i parlamentet
Miljöpartiet gjorde ett succéval i Sverige, med nästan dubbelt så många röster än de fick i valet 2004. Även i övriga Europa har det gått bra för de Gröna. Hur kommer det att märkas i parlamentet? Samtal med Magnus Blomgren, statsvetare vid Umeå universitet.

Teaterbild av Afghanistan
Reportage av vår Asienkorrespondent Nils Horner från Afghanistan och teatervärlden där som också ger en bild av landet idag.

Censurens sista suck
Vi kliver in bakom kulisserna hos en omtvistad 98-åring som kan vara på väg att dra sin sista suck; den svenska filmcensuren. Idag lämnas en utredning till kulturministern om den så kallade vuxencensuren som i praktiken redan är avskaffad.
Reportage av Håkan Widman.

Samtal med Gunnel Arrbäck, tidigare chef för Statens biografbyrå.

Khadaffi till Italien
Italien köpslår med Libyen för att stoppa flyktingströmmen över Medelhavet. Vad kan man vänta sig av mötet mellan Khadaffi och Berlusconi? Samtal med Sveriges Radios mångårige utrikeskommentator Titti Nylander.

KD:s framtid
Ella Bohlin fördes fram som ett nytt namn inför EU-valet men många väljare föredrog Alf Svensson som kandidat till EU-parlamentet. Är den förre partiledaren vad partiet bäst behöver inför framtiden och kommande riksdagsval? Samtal med KDU:s ordförande Charlie Weimers och Gert Gelotte, ledarskribent på GP.

Olje- och skogsbolag i Amazonas-djungeln
Den peruanska presidentens planer på att släppa in olje- och skogsbolag i Amazonas-djungeln har möts av kraftiga protester från ursprungsbefolkningen i området. De senaste dagarna uppges uppemot 50 ha människor dödats i sammandrabbningar med polis. Ledaren Alberto Pizango är efterlyst av polis och har nu sökt asyl i Nicaraguas ambassad i Lima. Samtal med Carmen Blanco Valer, ordförande för Latinamerikagrupperna.

Utrikeskrönika
Krönika signerad Kjell-Albin Abrahamsson.

Programledare Anna Hernek
Producent Malin Olofsson

malin.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".