Midsommarmat, traditioner och EU-toppmöte

Trafiken i midsommar
Hur beter sig förare egentligen bakom ratten? Det är nyckelfrågan i ett trafiksäkerhetsprojekt där de svenska biltillverkarna samarbetar för att kunna göra säkrare bilar.
Reportage av Helén Palmqvist Novik.
Hur kan trafiksäkerheten utvecklas? Samtal med Claes Tingvall, trafiksäkerhetsdirektör på Vägverket.

Världsekonomiskt forum
Idag så avslutas det östasiatiska världsekonomiska forumet 2009 i Sydkorea. Mötet har till stor del handlat om säkerhetsfrågor, den ekonomiska krisen, och framtida hot mot ekonomin. Samtal med med Staffan Sonning, tillträdande korrespondent med inriktning på global ekonomi och Fredrik Ektander, chef för SEB i Peking och precis hemkommen från Kina.

Alternativ till smör, ost och sill i midsommar
Sill och potatis, gräddfil, knäckebröd och jordgubbar förstås, så ser det ut på många midsommarbord idag. Men det finns de som tycker att vi borde vara lite djärvare och tänka nytt och annorlunda. Hör Renée Voltaire, matfilosof om alternativ midsommarmat.

Hör mer av Renée VoltaireCarina Brydling, kock medverkar också.

Mest midsommar i Dalarna
Ingenstans är de svenska midsommartraditionerna så stolta och starka som i Dalarna, och ingenstans är väl midsommarstången så ståtlig som vid Siljan. Sid Jansson trubadur, folklivsforskare och midsommarexpert beskriver varför midsommar firas så rejält i Dalarna.

Om vikten av traditioner
Midsommar är en av de mest traditionsbundna helgerna, med återkommande inslag som midsommarstång, små grodorna och blomsterkransar. Varför håller många så hårt på traditionerna? Samtal med Po Tidholm som skrivit boken "Det ska vi fira-svenska traditioner och högtider" och Ulrika Knutsson, kulturjournalist.

Samtal med delar från Mora Spelmanslag i Dalarna.

Turistguider om svenskt midsommarfirande
Hur presenteras svensk midsommar för turister från andra länder? Hör Stockholmsguiderna Gabriella Cerchiari och Gun Dahlberg berätta hur de beskriver midsommarstången, dansen och maten för utländska turister i Sverige.
Vi hör också några turister som ska ut i Skärgården och fira midsommar.

Utrikeskrönika
Krönikan kommer idag från Christer Fridén.

Bilar i musiken
Det har varit ett år fyllt av bilar och bilaffärer.
Och bilhistorierna har spelat stor roll också i musiken. Sveriges Radios Stefan Wermelin har tittat närmare på texterna i billåtarna.

I går startade Eu:s toppmöte i Bryssel
Och ett av de viktigaste punkterna under mötet väntas bli Irland, som ju är det enda landet i unionen som inte skrivit under Lissabonfördraget. De röstade nej i en folkomröstning förra året. Eu och irländska regeringen kämpar nu för fullt för att få genomföra en ny folkomröstning. Irlands premiärministär Brian Cowen hoppas därför kunna lämna toppmötet med ett gemensamt beslut om att ge Irland garantier att få göra vissa undantag i Lissabonfördraget. Men han ser ut att få motstånd från Storbritanien och Tjeckien. Maria Eksedler, Storbritannien-korrespondent medverkar.

Programledare: Anna Hernek
Producent: Marie-Caroline Biver
marie-caroline.biver@sr.se