Svensk vård i Irak, G8-möte och algblomning

Reinfeldt till G8-mötet
Det är mycket kris som diskuteras när världens rikaste länder, G8-länderna, möts idag i italienska L'Aquila. De stora frågorna på mötet är klimatkrisen, finanskrisen och hungern i världen.
Det är också första gången EU företräds av en svensk statsminister på ett G8-möte.
Hör samtal med EUs ordförande Fredrik Reinfeldt.

Svenskt riskkapital satsar på sjukvård i Irak 
I staden Erbil i Irak bygger ett svenskt läkarteam ett ögonsjukhus med pengar från statliga riskkapitalbolaget Swedfund. Det är stor brist på sjukvård i Irak och här ser riskkapitalisterna en lönsam marknad. Sverige, som tagit emot många irakiska flyktingar, har ett försteg när det gäller att etablera sig i landet. Hör Susan Ritzéns reportage

och hör läkaren Lokman Atroshi från sjukhusbygget i Erbil.

Kinesiske presidenten åker hem från G8
Läget i landet bedöms nu så allvarligt att den kinesiske presidenten Hu Jintao lämnar G8-mötet i Italien. Minst 150 människor har dött och 1000 har skadats i sammandrabbningar mellan uruigurer och hankineser. Chefen för Institutet Säkerhets- och Utvecklingspolitik Niklas Swanström ger sin analys av det som händer.

Republikaner i otrohetsskandaler
På bara några veckor har det republikanska partiet i USA skakats av två tunga skandaler. Två politiker som partiet sett som möjliga presidentkandidater har offentligt tvingats erkänna att dom varit otrogna mot sina fruar. Deras politiska karriärer står nu på spel.
Hör reportage från Washington.


Provjobb blev gratisarbete
Arbetslösheten bland ungdomar har ökat kraftigt och det har varit svårt för många att få ett sommarjobb i år. Konkurrensen gör att riskerna för att bli utnyttjad på jobbet är stora och enligt LO är det allt fler yngre nu som tvingas arbeta helt gratis. Det hände för Axel och Jonny i Umeå.
Hör reportaget.

Hör samtal med Stefan Gradin, arbetsledare på LO:s hjälptelefon och Mats Hulth, VD Sveriges Hotell och Restaurang-företagare.


Utrikeskrönikan idag signerad Nina Benner


Algblomsforskning på Irland
Med värmen de senaste veckorna kom också som ett brev på posten de första rapporterna om algblomning längs kusterna.
I ett pilotprojekt för hela EU sitter nu forskare i Irland och tittar på problemet med algblomningen tillsammans med landets bönder.
Hör forskaren Per-Erik Mellander, doktor i Miljöanalys vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala från Wexford i sydöstra Irland.

Oro för äldreomsorgen
Många av morgondagens pensionärer oroar sig för sin äldreomsorg och få tror att kommunen kommer att kunna ge dem den vård de behöver och vill ha. Det visar en undersökning från arbetsgivarorganisationen Almega. Nya siffror visar att 4 av 10 skulle teckna en privat äldreomsorgsförsäkring om möjligheten fanns.

Hör reportaget om vad några medborgare i medelåldern tänker kring äldreomsorgen.

Hör samtal med Peter Majanen, framtidsforskare på företaget Quattroporte.

Programledare: Katarina Pietrzak
Producent: Eva Milger Björk
eva.milger-bjork@sr.se