Utvecklingsländer med på klimatmål

Överenskommelse om två grader på G8-mötet
Utvecklingsländer som Kina, Indien och Brasilien har gått med på att uppvärmningen måste hejdas och att temperaturhöjningen får bli max två grader, som G8-länderna kom överens om tidigare. Men något konkret mål om utsläppsminskningar kunde ledarna på toppmötet inte komma överens om. Hör samtal med Björn-Ola Linnér, föreståndare för centrum för klimatpolitisk forskning vid Linköpings Universitet. Malin Olofsson har intervjuat Sheila Maria de Souza, som bor i kåkstaden Santa Martha i Rio de Janeiro.

Medan världen väntar på globala utsläppsmål så har Sverige satt upp egna. Regeringen antog i juni i år målet om en 40-procentig minskning av utsläppen av klimatgaser till 2020. 1/3 av den minskningen ska göras med klimatinvesteringar i utvecklingsländer. Hur förberett är Sverige för att nå de egna målen? Hör samtal med Lisa Sennerby-Forsse, rektor SLU och som har lett regeringens vetenskapliga råd för klimatfrågor.


Historiskt besök i Ghana

För första gången får den afrikanska kontinenten besök av en afroamerikansk president. Idag anländer Barack Obama till Ghana. Många afrikanska slavar transporterades till Nordamerika från Ghanas kust. Vilken roll spelar historien idag när man tittar på relationerna mellan USA och Afrika? Samtal med filmaren och frilandsjournalisten Marika Griehsel.

Robotdräkt hjälper gamla bönder
I Japan sker jordbruket fortfarande mycket för hand av en åldrande befolkning som inte orkar med alla moment som krävs. Lösningen som nu förs fram är en robotliknande dräkt som sägs nära nog fördubbla människans muskelkraft. Reportage av Jon Thunqvist.

Debatt om framtidens äldreomsorg
Igår i P1-morgon berättade vi om en ny rapport, som presenterades för regeringens expertgrupp ESO och som visade att glappet mellan vad vi vill ha för äldreomsorg och vad staten kan erbjuda bara fortsätter att växa. Många oroar sig för att bli äldre och skulle gärna skaffa en privat äldreomsorgsförsäkring om det gick. Hör debatt mellan Barbro Westholm (FP) och Ylva Johansson (S).

Skotsk konstnär fascinerad av fika
Att fika på jobbet är något självklart för oss i Sverige. Så självklart att man inte ens funderar över det. Men när den skotska konstnärinnan Nicola Atkinson kom till Sverige blev hon fascinerad av att så många har som vana att fika tillsammans på jobbet. Hör inslaget om Atkinsons utställning "cup thoughts" i Linköping. Reporer Madeleine Blidberg. Samtal med Elisabet Andreasson, etnolog och författare.

Utrikeskrönikan idag signerad Maria Eksedler.

Programledare: Katarina Pietrzak
Producent: Eva Milger-Björk
eva.milger-bjork@sr.se