GBL, mobilstrålning och Reinfeldts räkmacka

GBL fortsätter skörda offer
Polisen varnar för ny våg av missbruk av GBL efter att fyra unga kvinnor vårdats på sjukhus efter en överdos. Hur allvarligt är problemet med GBL och varför klassas medlet idag inte som narkotika? Diskussion med regeringens narkotikautredare, Jan Pennlöv och socionomen Mattias Gullberg, som i flera år arbetat med GBL-missbruket bland ungdomar i Göteborg.

Allt fler barn lever med skyddad identitet
Idag är det över 4000 barn som av olika anledningar inte får röja sin identitet. För barnen innebär detta ofta ett stort ansvar för mammas säkerhet, minsta felsägning kan leda till att de blir hittade och ofta lever de med en stor oro samtidigt som de är isolerade. Men trots att detta är en mycket utsatt grupp barn får de inte alls det stöd de behöver, visar en undersökning som gjorts av Stiftelsen Allmänna barnhuset. Samtal med Bodil Långberg, kanslichef på Allmänna Barnhuset.

Kontroversiella Sotomayor utfrågas
Senare idag kommer senaten i Washington att hålla en avgörande utfrågning av Sonia Sotomayor som i våras nominerades till ny domare i USAs Högsta domstol. Hon är kontroversiell och kritiseras från både höger och vänster. Om hon blir domare, så blir hon den första latinamerikanen i Högsta domstolen. Hör samtal med vår utsände där Klas Wolf-Watz.

Svensk pappersidé i NY
När ekonomin dalar blir också människors uppfinningsrikedom som störst. Ekonomerna pratar om fenomenet "påtvingat entreprenörskap". När folk förlorar jobbet får de tid att börja utveckla idéer som legat och skräpat i skrivbordslådan. Hör reportaget om Olof Hansson, som försöker sälja in sin innovation till amerikanerna. Reporter Katarina Andersson.

Mobilstrålning extra farlig för barn
Det behövs en "allebarnsrätt" som skyddar barnen från ett liv i ständig elektrosmog som strålning från mobiler, trådlösa nätverk och trådlösa telefoner. Det anser Olle Johansson, docent i neurovetenskap vid Karolinska institutet.
Lalla Ersare är förskollärare och jobbar på Stöcke skola utanför Umeå. Hon har jobbat med barn i över 30 år och sett mobiltelefonen göra ett segertåg in i barnens liv, men själv tillämpar hon försiktighetsprincipen. Reportage av Agneta Johansson.

Hör samtal mellan Olle Johansson, docent i neurovetenskap vid Karolinska institutet och Lars Mjönes på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Reinfeldts räkmacka i media
Från ordförandeskapets öppnande till G8-mötet förra veckan och idag besök av Sydkoreas president och på onsdag samtal med det nya EU-parlamentet - strålkastarljuset har knappt lämnat statsminister Fredrik Reinfeldt de senaste veckorna, men frågan är om han får glänsa på scenen lite väl okritiserat. Hör samtal med Svend Dahl från Expressens ledarsida och Per Gudmundson, Svenska Dagbladet.

Styckmordsmålet definitivt nedlagt
Ett av Sveriges mest omtalade rättsfall, det s k styckmålet har lagts ned av åklagaren och preskriberats. På lördag är det 25 år sedan delar av en kvinnokropp hittades i Talludden i Solna nära Karlbergs slott. Reportage av Karin Wirenhed.

Utrikeskrönikan idag signerad Stefan Winiger.


Programledare: Pia Fridén

Producent: Daniel Värjö
daniel.varjo@sr.se