Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.
1 av 3
Katarina Pietrzak
2 av 3
Del av det 14-våningshus där bomben exploderade. Foto: AP Photo / SCANPIX
3 av 3
Carlo Nyberg, marinbiolog, med ostron. Foto:Agneta Tronde

Terrorrekrytering i förorten och ålderdiskriminering

Nytt ETA-attentat
46 personer varav flera barn skadades igår när en bilbomb exploderade utanför civilgardets förläggning i Burgos i norra Spanien. Den baskiska separatiströrelsen ETA misstänks ligga bakom sprängdådet.
Vi hör Petra Socolovsky, frilansjournalist i Madrid och Johan Eriksson, docent i statsvetenskap, Södertörns Högskola.

Terrorrekrytering i förorten
Ännu en ung svensk-somalisk man har dött i striderna i Somalia medan han stred för al-shabab milisen. Enligt Säpo har drygt tjugo svenska ungdomar åkt ned till Somalia de senaste åren för att delta i kriget, och en handfull av dem har dödats.
Reportage av Pablo Dalence i samarbete med Hanna Jakobson.

Samtal med Oscar Hedin, dokumentärfilmare och Magnus Norrell, terroristforskare på FOI, totalförsvarets forskningsinstitut.

För gammal
Sedan årsskiftet i år är det inte längre tillåtet att diskriminera någon på grund av ålder. Den nya lagen gäller arbetsliv och utbildning, och det senaste halvåret har diskrimineringsombudsmannen, DO, tagit emot ett 100-tal anmälningar från personer som anser att de blivit illa behandlade på grund av sin ålder.
Reportage av Cecilia Sobocki.

Ska det gå för Litauen som för Lettland
Under det första halvåret har Litauens ekonomi krymt med 18 procent. Litauerna har en svår tid framför sig. Samtal med Ulrika Kronberg Mossberg, Sveriges ambassadör i Litauen.

Gratis på nätet
Många författare och andra upphovsmän oroas av att deras material läggs ut på nätet så att folk kan läsa deras böcker utan att betala för det. Författaren Unni Drougge har valt en annan väg. Vi hör henne i P1-morgon.

Japanska jätteostron tar över
För tre år sen smög de sig in över svenska gränsen för första gången - som larver. Nu har de hunnit växa till sig rejält och orsaka besvär för alla som råkar trampa på dem. Men de går också att njuta av - för dem som gillar råa skaldjur. Carlo Nyberg är marinbiolog och projektassistent på Tjärnö Marinbiologiska laboratorium, Strömstad och är på plats med Anna Nyström på ostronbankarna utanför Strömstad.

Utrikeskrönika idag signerad Margita Boström, Colombo.

Programledare: Katarina Pietrzak

Producent: Daniel Värjö
daniel.varjo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".