Krav på ny antibiotika och romantiserad bild av islam bland unga

Ny antibiotika ett måste
Trots att allt fler av våra så livsviktiga antibiotika förlorar sin verkan satsas nästan inga resurser på att plocka fram nya preparat. I dag hålls en stor konferens om hur man ska vända den farliga utvecklingen. Ann-Christine Åhrén drabbades av en resistent tarmbakterie för tre år sedan och Andreas Heddini, läkare vid Smittskyddsinstitutet, om hur allvarligt läget är.

Socialminister Göran Hägglund om hur staten kan öka incitamenten för läkemedelsindustrin att ta fram ny antibiotika.

Unga till krigszoner
Det par, som nu gripits tillsammans med Mehdi Ghezali i Pakistan, har tidigare suttit fängslat i Etiopien anklagat för terroristbrott. I programmet Konflikt från 2007 berättar Mounir att han ville besöka ett riktigt muslimskt land. Vad är det som driver unga människor att åka till krigszoner som Pakistan och Somalia? Samtal med Mattias Gardell, professor i religionshistoria.

Annonsförbud för Sverigedemokraterna
Sverigedemokraterna kommer inte att få annonsera i Aftonbladet, det går tidningen ut med idag. Men vilken effekt får ett förbud mot annonsering? Chefredaktör Jan Helin och Lars Nord, professor i politisk kommunikation på Mittuniversitetet i Sundsvall medverkar.

Honungsmarknad
Över 700 honungsproducenter från hela Ryssland samlas nu till en marknad som varit en guldgruva för ryska biodlare i flera år. Men i den ekonomiska krisens fotspår sjunker också försäljningen av den populära honungen. Reportage av Fredrik Wadström.

Världens minsta val är hotad
Tumlaren, den enda valen i svenska vatten, för en tynande tillvaro. Men i Skälderviken i Skåne tar man just nu reda på mer om den okända och mytomspunna valen. Reportage av Lotta Malmstedt. Anna Roos, biolog vid Naturhistoriska Riksmuséet om tumlarnas framtid.

Utrikeskrönika signerad Cecilia Uddén.

Programledare: Lasse Johansson
Producent: Helena Sjöholm
helena.sjoholm@sr.se