1 av 3
2 av 3
"Matlådor i kyrkan i Hässelby". Foto: Katja Magnusson/SR.
3 av 3
Foto: Darryl Dyck / Scanpix.

Kyrkan ger mathjälp till ensamstående och vaccinleveranser försenas

Amnesty
Israeler har i snitt tillgång till fyra gånger mer vatten än palestinierna på palestiniska områden. Det skriver Människorättsgruppen Amnesty International idag i en rapport, där Israel beskylls för att neka palestinierna rättigheten till vatten. Samtal med Lise Bergh, generalsekreterare för Svenska Amnesty.

Oeniga socialdemokrater
Ska skolor och vårdcentraler tillåtas att drivas privat och ge stora vinster till ägarna? Frågan hamnar högt på dagordningen när Socialdemokraterna drar igång sin partikongress på onsdag. Debatt mellan Ulf Olsson, kommunalråd i Borås, och Robert Noord, socialdemokratiskt oppositionsråd i Haninge.

Fattiga söker hjälp i kyrkan
Lågkonjunkturen och den förändrade politiken mot arbetslösa och sjuka slår hårt mot de allra mest utsatta. Många söker sig nu till kyrkan för att få hjälp med det allra nödvändigaste. Reportage av Katja Magnusson.

Senare i programmet blir det debatt mellan Chatrine Pålsson Ahlgren (KD) och Ylva Johansson (S).

Sveriges nästa EU-kommissionär
Tjeckiens president Václav Klaus har mjuknat och väntas snart godkänna Lissabonfördraget. Så snart han gjort det kan EU välja en ny kommission. Frågan här hemma är förstås: Vem blir Sveriges nästa kommissionär? Samtal med Anita Gradin, Sveriges första EU-kommissionär, och Annika Ström Melin, ledarskribent på DN.

Vaccinpaus i Sverige
Vårdcentralerna i landet slåss mot klockan. Svininfluensan sprider sig och nu gäller det att vaccinera så snabbt som möjligt. Men leveranserna från Tyskland har gått knackigt och på många platser tog vaccinet slut i förra veckan. Reportage av Håkan Widman och samtal med Henrik Almkvist, chefsläkare i Stockholm.

Vaccindebatt i Tyskland
I Tyskland har vaccineringen mot svininfluensa börjat. Till skillnad mot i Sverige kommer två olika sorters vaccin att användas. Det ena, som sägs ha färre biverkningar, ska ges till samhällets nyckelgrupper. De två olika vaccinvarianterna har gett upphov till en klassdebatt, berättar vår korrespondent Per Eurenius.

Öppning i Vitryssland
Ett hopp om förändring i Vitryssland har fötts sedan EU öppnat för dialog med regimen. Vår korrespondent Fredrik Wadström rapporterar från Minsk, huvudstad i vad som brukar kallas "Europas sista diktatur".

Utrikeskrönikan
Dagens krönika kommer från Stefan Winiger i Bryssel.

Programledare: Camilla Kvartoft
Producent: Maria Hansson
maria.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".