1 av 2
Li Hellström
2 av 2
Mona Sahlin med Lars Ohly, Maria Wetterstrand, och Peter Eriksson. Det är första gången i partiets historia som kongressens dörrar öppnats för andra partier. Foto: Lars Pehrson / Scanpix.

Rädsla för valfusk i Afghanistan och olika beslut i Migrationsdomstolen

Socialdemokratisk framtid
Igår avslutade socialdemokraterna sin kongress och partiledningen har fått stöd i alla viktiga frågor. Inger Arenander sammanfattar kongressens viktigaste beslut. Hur påverkar kongressen partiets chanser att vinna valet 2010? Ursula Berge, samhällspolitisk chef på Akademikerförbundet SSR och Niklas Nordström, ledamot i Stockholms läns landsting och före detta SSU-ordförande.

Ultraljud tolkades fel
Blivande föräldrar har fått besked att fostren varit döda, trots att de levt i magen, det visar en genomgång som P3-programmet Brunchrapporten gjort. I flera fall har kvinnan gjort abort i onödan. Anna Marsk, läkare, förklarar varför ultraljud kan feltolkas på detta sätt.

Afghanistan förbereder för val
Igår gav Abdullah Abdullah, utmanare till president Karzai i det afghanska valet, besked att han hoppar av den andra valomgången. Samtal med vår Asienkorrespondent Nils Horner i Kabul om möjligheterna för ett fritt och rättvist val.

Rättegång utan förövare
Idag återupptas rättegången mot Radovan Karadzic vid krigsförbrytartribunalen i Haag. Karadzic är åtalad för folkmord, bland annat för massakern i Srebrenica, där omkring 8000 muslimer dödades. Kommer Karadzic att infinna sig i rättssalen idag och vilka tecken finns det på försoning på Balkan? Maria Persson Löfgren, Sveriges Radio och Christina Bergman, Balkanansvarig på Palmecentret.

Ohelig allians mot sionismen
Nu förenas högerextrema personer, radikala muslimer och personer på yttersta vänsterkanten i Sverige i en allians mot en gemensam fiende, den judiska sionismen, eller nationalismen. Varför ser vi denna oheliga allians idag? Henrik Bachner, idéhistoriker och forskare som specialiserat sig på antisemitism.

Olika beslut trots liknande asylskäl
En genomgång av tio domar i Migrationsdomstolen i Stockholm, visar att likartade asylskäl ledde till helt olika beslut. Den bedömningen gör fem experter på asylrätt som granskat domarna. Samtal med Richard Ljungqvist, chefsrådman vid Länsrätten och Håkan Sandvik, präst i Svenska Kyrkan.

Kyotoprocessen ses som en illusion
Om några veckor är det dags för det stora klimatmötet i Köpenhamn. Steve Rayner, professor vid universitetet i Oxford menar, tillsammans med flera andra kritiker, att hela Kyotoprocessen är en illusion. Reportage av Sven Börjesson. Claes Västerteg centerpartistisk vice ordförande i miljö- och jorbruksutskottet kommenterar.

Morgonens utrikeskrönika är signerad vår Londonkorrespondent, Johan Prane.

Programledare:
Li Hellström

Producent:
Kajsa Boglind
kajsa.boglind@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista